Скумрия на скара с пикантен кетчуп от цариградско грозде

02 August 2019 11:43
Скумрия на скара с пикантен кетчуп от цариградско грозде
190 мин. Средно Порции 4

  • ккал 543
  • маз 38
  • нас. маз 9
  • въгл 15
  • захар 14
  • фибри 2
  • прот 33
  • сол 2

Продукти

2 пресни скумрии, филетирани,
обезкостени, всяко филе нарязано на
три
1 ч.л. морска сол
2 с.л. копър, само листата, за сервиране
За пикантния кетчуп от цариградско грозде
150 мл бял винен оцет
2 с.л. кристална захар
1 ч.л. морска сол
4 плодчета хвойна
1 ч.л. черни семена синап
3 зрънца черен пипер
1 дафинов лист
150 г цариградско грозде, измито
½ краставица, нарязана на ленти
1 с.л. зехтин
щипка семена фенел
1 глава лук, тънко нарязана
1 зелена ябълка, обелена, почистена,
нарязана на кубчета
1 скилидка чесън, смачкана
1 зелена люта чушка, без семки,
нарязана
1 ч.л. кафява захар
100 г гъсто кисело мляко

Приготвяне

1 Най-напред пригответе цариградското грозде. Сложете оцета, захарта, морската сол, хвойната, семената синап, черния пипер, дафиновия лист и 150 мл вода в тенджера и кипнете. Оставете да къкри, докато захарта се разтвори, около 3 мин, след това накиснете за 10 мин. Сложете цариградското грозде и лентите краставица в сух стерилизиран буркан, добавете дафиновия лист от тенджерата и сипете отгоре сместа с ароматите. Затворете с капачка и оставете поне за 2 часа или за предпочитане цяла нощ.
2 Сложете парчетата скумрия в чиния с кожата надолу, поръсете месото с морска сол. Оставете да добие стайна температура, докато свършите с приготовлението на кетчупа. Загрейте зехтина и семената фенел, добавете лука, ябълката, чесъна и лютата чушка, овкусете и гответе 8-10 мин, като разбърквате, докато лукът омекне и се ароматизира.
3 Отцедете цариградското грозде и краставицата, като запазите маринатата. Отделете краставицата и една шепа от цариградското грозде, а останалото нарежете и добавете към лучената смес заедно с кафявата захар и 1 с.л. от маринатата. Разбърквайте около 10 мин, докато цариградското грозде се накъса и течността се изпари. Опитайте на вкус и добавете малко сол за баланс, ако е необходимо. Разбийте с блендер или кухненски робот до гладка консистенция и оставете да изстине. Добавете кетчупа към киселото мляко.
4 Загрейте грила силно. Потопете парчетата риба в останалата марината, след това ги сложете в тава или в грил тиган с кожата нагоре. Запечете на грил за 2-4 мин, докато се сготви отвътре – рибата трябва да стане непрозрачна, но да не изсъхне.
5 Разпределете кетчупа в две чинии и сложете отгоре маринованите ленти краставица и цариградско грозде. Поставете върху тях парчетата риба и украсете с копър.
Прочетете повече за:
омега-32 от 5-на-денбез глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ