Домашни папарделе с рачешко и бакла

05 August 2019 11:39
Домашни папарделе с рачешко и бакла
75 мин. Средно Порции 4

  • ккал 416
  • маз 13
  • нас. маз 3
  • въгл 50
  • захар 5
  • фибри 6
  • прот 22
  • сол 1

Продукти

За пастата
215 г брашно „00“
2 яйца и 1 жълтък
1 с.л. дребнозърнест грис (семолина)
и още за поръсване
За соса
100 г бакла, почистена
2 с.л. зехтин
щипка семена фенел
2 глави лук шалот, ситно нарязани
малка връзка магданоз, стръковете и
листата разделени и ситно нарязани
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 червена люта чушка, без семки, ситно
нарязана
8 бейби доматчета, разполовени
200 г прясно рачешко месо, бялата и
кафявата част разделени
1 лимон, сокът изцеден
1 с.л. нарязан естрагон, за сервиране
1 с.л. див лук, нарязан, за сервиране
кайенски пипер, за сервиране
(по желание)

Приготвяне

1 Разбийте съставките за пастата в кухненски робот, докато станат на голяма буца – ако е много влажна, добавете още брашно. Оформете тестото на топка, увийте в прозрачно фолио и охладете за 30 мин.
2 Извадете тестото и го разделете на две. Разстелете го и разточете с точилка дотолкова, че да влиза в машината за паста. Сложете тестото в машината, прекарайте го през нея, после го прегънете на три и отново го разточете през машината. Минете го оттам още веднъж, след което завъртете с четвърт оборот, така че да се побере и го минете през най-широката степен отново. Продължете да минавате тестото през машината, като постепенно намалявате настройките до най-тънко. Щом сте минали през най-тънката настройка, сложете тестото върху работната повърхност и повторете същото с другата половина.
3 Когато цялото тесто е разточено и е върху работната повърхност, отрежете краищата и всякакви ръбове, разрежете всяка половина на две и поръсете с дребнозърнестия грис. Нагънете свободно всяка от четирите дължини на три, след което с помощта на остър нож ги нарежете на 2 см ленти и поръсете добре с още грис. Сложете в поръсена с грис тава и оставете да се изсуши поне за 30 мин до 1 час (или по-дълго), докато при допир го почувствате като кожа.
4 Сгответе баклата в кипяща вода за 2 мин, отцедете и охладете. Пробийте кожата на баклата с нокти и стиснете, за да извадите яркозелените зърна в купа.
5 Когато пастата изсъхне, пригответе соса. Загрейте зехтина и семената фенел в незалепваща тенджера за 1 мин, добавете лука, стръковете магданоз, чесъна и лютата чушка. През това време кипнете тенджера с подсолена вода. Запържете лучената смес за 5-8  мин, като разбърквате, докато омекне и се ароматизира, после добавете доматите и листата магданоз. Гответе още няколко минути, докато доматите се разкъсат – добавете малко вода, ако стане много сухо. Прибавете кафявото рачешко месо и малко лимонов сок. Намалете огъня, докато готвите пастата.
6 Сварете пастата в кипяща вода за 2-3 мин, докато стане ал денте. Отцедете, като запазите водата, после добавете пастата в тенджерата със соса и увеличете огъня от умерен до силен. Добавете 1 с.л. от водата на пастата и разклатете тенджерата, за да разредите соса. Използвайте щипки, за да оваляте пастата в соса. Прибавете бялото рачешко месо, баклата и още малко лимонов сок, разбъркайте. Подправете и добавете още лимонов сок на вкус. Разпределете в чинии, поръсете отгоре с див лук, естрагон и кайенски пипер, ако желаете.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ