Витамин D помага на диабетиците да контролират нивата на захарта

08 August 2019 15:50
Витамин D помага на диабетиците да контролират нивата на захарта
Приемът на добавки с витамин D могат да забавят развитието на диабет тип 2 и дори да предотвратят предиабета – състоянието преди заболяването.

Високи дози от добавката – до 10 пъти повече от препоръчителния дневен прием – помага на тялото да възстанови капацитета си за преработване на глюкоза или кръвна захар. Диабетиците са развили инсулинова резистентност и в резултат на това не могат правилно да разграждат глюкозата.

Изследователи от университет Лавал в Квебек твърдят, че след прием на добавки с витамин D в продължение на 6 месеца започва да се наблюдава подобрение в метаболизма на глюкозата. Те установяват положителен ефект дори при диабетицити, чиито нива на витамин D са в нормата.

Учените изследват метаболизма на глюкозата в група от диабетици и хора в състояние на предиабет преди и след приема на добавките. След половин година тестовете показват, че добавките „значително са подобрили“ способността на инсулина да разгражда глюкозата в организма им.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ