6 хитри начина да използвате оцета за почистване

09 August 2019 11:56
6 хитри начина да използвате оцета за почистване
Вероятно сте чували от приятелка как използва дестилиран бял оцет като средство за почистване на дома си и сте се замисляли дали наистина върши работа. Истината е, че освен ефективен, оцетът не е скъп и е лесно откриваем в магазините. Не е токсичен, траен е и е доста по-безопасен за съхраняване в шкафа под мивката в сравнение с белината, амоняк или други токсички продукти за почистване. Ето няколко изненадващи приложения на една от любимите ни съставки в шкафа.

1. Почистете прозорците

Вместо да харчите пари за препарати за почистване на прозорци – особено тези, които включват токсични химикали – направете си препарат сами! Напълнете бутилка със спрей до половината с бял дестилиран оцет и допълнете с вода. Напръскайте стъклата и използвайте кърпа без мъх, за да почистите прозорците и след това ги минете с гюдерия за блясък.

2. Сбогувайте се с варовика в банята

Използвайте същия спрея и редовно пръскайте плочките, мивките и крановете, а след това ги изплакнете с вода. Ако варовикът се е натрупал по крановете, ги увийте с кърпа, напоена с оцетен разтвор и оставете ги оставете за една нощ. Използвайте стара четка за зъби, потопена в същия разтвор, за да отстраните всякакви остатъци от варовик. Не използвайте оцет върху плакирани кранове, особено златисти, защото киселината може да ги повреди. За главата на душа, сипете оцетен разтвор в пластмасова кесия и я стегнете, около нея като използвате ластик, така че дупките да са потопени в течността. След час махнете кесията и пуснете топла струя от душа, за да се изплакне.

3. Забелязвате варовик в чайника си?

Изчистете варовика от чайника си, като го напълните със смес – половината бял дестилиран оцет и половин вода – и оставете да се накисне през нощта. На сутринта излейте течността и изплакнете чайника си, след това сварете вода и отново я излейте, за да избегнете оцетен вкус в чая си.

4. Мътни стъкларски изделия

Ако стъклените ви чаши са потъмнели, върнете им блясъка като ги потопите за 5 мин в дестилиран бял оцет – той ще премахне петната им.

5. Почистете съдомиялната си машина

На горната решетка поставете голям стъклен буркан, пълен с две чаши дестилиран бял оцет, след това пуснете машината без почистващи таблетки.

6. Измийте плодовете и зеленчуците

Оцетът може да ви помогне да премахнете натрупаните бактерии и пестициди по плодовете и зеленчуците. Направете вода и оцет в съотношение 3 към 1 и прехвърлете в бутилка със спрей. След като ги напръскате, след това ги изплакнете.

Фото: Shutterstock
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ