Фрапе – хладното кофеиново спасение в жегите

12 August 2019 11:24
Фрапе – хладното кофеиново спасение в жегите
Кафето е част от културата много страни в летните месеци, а гръцкото фрапе, и всичките му разновидности, са леденостудените напитки, които можем да пием с часове. Без значение дали е за сутришно ободряване, следобеден прилив на енергия или просто се излежаваме на плажа, студеното кафе и горещото лято си пасват повече от перфектно!

И ако преди години можехме да се наслаждаваме предимно на фрапе, днес можем да избираме и Фредо капучино и Фредо еспресо. Каква е разликата между тях?

Фрапе

Фрапето е оригиналното айс кафе в Гърция. То се приготвя с разтворимо кафе, вода, захар и кондензирано мляко. Случайно открито от Димитрис Вакондиос през 1957 година в Солун, днес можете да си поръчате фрапе на само в южната ни съседка но и в много страни.

То е напитка, която се предлага в три степени на сладост, в зависимост от количеството използвана захар. За „сладкото“ фрапе, познато още като glykós, се използват 2 ч.л. захар и 4 ч.л., за умерено сладко кафе – métrios – 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар. Чистото фрапе – skétos, 2 ч.л. кафе и без захар.

Всички разновидности се сервират с кондензирано мляко или без. Понякога фрапето може да се приготви без вода и изцяло с мляко.

Фредо еспресо

Почти толкова обичано е Фредо кафето, което се предлага като еспресо или капучино. Еспресото се приготвя като се налива горещо в метална каничка и с помощта на електрически блендер се смесва с няколко кубчета лед и захар. Разликата в температурите създава характерната за тази напитка пяна.

Фредо капучино

Много наподобява Фредо Еспресо с вкусна кремообразна пяна отгоре, така че ако предпочитате кафето си с мляко, тази напитка е точно за вас! Пяната се получава като сложите ледените купчета в чаша и добавите достатъчно кондензирано мляко, за да ги покриете. Използвайте ръчен миксер или блендер, за да получите наистина лека и пухкава пяна.

Разбира се, всичко е въпрос на вкус, но не вярваме да съжалявате, ако потърсите разхлаждащите сили на тези трите вида ледено кафе.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ