Фрапе – хладното кофеиново спасение в жегите

12 August 2019 11:24
Фрапе – хладното кофеиново спасение в жегите
Кафето е част от културата много страни в летните месеци, а гръцкото фрапе, и всичките му разновидности, са леденостудените напитки, които можем да пием с часове. Без значение дали е за сутришно ободряване, следобеден прилив на енергия или просто се излежаваме на плажа, студеното кафе и горещото лято си пасват повече от перфектно!

И ако преди години можехме да се наслаждаваме предимно на фрапе, днес можем да избираме и Фредо капучино и Фредо еспресо. Каква е разликата между тях?

Фрапе

Фрапето е оригиналното айс кафе в Гърция. То се приготвя с разтворимо кафе, вода, захар и кондензирано мляко. Случайно открито от Димитрис Вакондиос през 1957 година в Солун, днес можете да си поръчате фрапе на само в южната ни съседка но и в много страни.

То е напитка, която се предлага в три степени на сладост, в зависимост от количеството използвана захар. За „сладкото“ фрапе, познато още като glykós, се използват 2 ч.л. захар и 4 ч.л., за умерено сладко кафе – métrios – 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар. Чистото фрапе – skétos, 2 ч.л. кафе и без захар.

Всички разновидности се сервират с кондензирано мляко или без. Понякога фрапето може да се приготви без вода и изцяло с мляко.

Фредо еспресо

Почти толкова обичано е Фредо кафето, което се предлага като еспресо или капучино. Еспресото се приготвя като се налива горещо в метална каничка и с помощта на електрически блендер се смесва с няколко кубчета лед и захар. Разликата в температурите създава характерната за тази напитка пяна.

Фредо капучино

Много наподобява Фредо Еспресо с вкусна кремообразна пяна отгоре, така че ако предпочитате кафето си с мляко, тази напитка е точно за вас! Пяната се получава като сложите ледените купчета в чаша и добавите достатъчно кондензирано мляко, за да ги покриете. Използвайте ръчен миксер или блендер, за да получите наистина лека и пухкава пяна.

Разбира се, всичко е въпрос на вкус, но не вярваме да съжалявате, ако потърсите разхлаждащите сили на тези трите вида ледено кафе.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ