Защо печенето ни кара да се чувстваме по-добре?

13 August 2019 11:59
Защо печенето ни кара да се чувстваме по-добре?
Без значение дали си отхапвате филийка хляб от тиквички или хрупкава бисквитка с шоколадов чипс, винаги е забавно да дегустирате произведенията на приятел или близък, който обожава да пече. И докато похапвате храната, създадена с любов и захар, се чувствате добре. Истината е, че човекът, който я е изпекъл също се радва на психологични ползи.

Изследване показва, че творчески дейности като печене и плетенето допринасят за цялостното ни чувство за благосъстояние. Професор Дона Пинкъс от Бостънския университет сподели, че „хората освобождават стреса и то им служи като отдушник и е начин да изразяват себе си.“

Печенето е чудесен начин упражнявате вниманието си, защото изисква да се съсредоточите върху ясни указания в специфична подредба. С други думи, повечето решения вече са взети вместо вас, което ви позволява да се концентрирате върху детайлите, докато избутвате всички стресиращи фактори и тревоги в живота си извън съзнанието и кухнята си. Джули Охана е лицензиран клиничен социален работник и кулинарен художествен терапевт. Тя обясни, че печенето е терапевтично, защото ви помага да упражнявате баланса между настоящия момент и по-голямата картина. Докато измервате и смесвате съставките, вероятно си представяте как се комбинират заедно, за да се създаде засищащ краен продукт и да решите как и кога да го споделите с близките си.

Алтруистичното споделяне на десертите ви, а не за да получите внимание или да се състезавате с някого, е друго средство за подобряване на настроението ви. То ви кара да се чувствате, сякаш сте направили нещо добро, което вероятно повишава усещането ви за пълноценност и връзката ви с хората около вас. Печенето може да послужи и като помощно средство за комуникация. Професор Сюзън Уитбърн от Масачузетския университет сподели, че „то може да бъде от помощ на хора, които изпитват затруднения да изразяват чувствата си с думи, да изразят благодарност, признателност или симпатия с печивата си“.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ