Водораслите – бъдещето на храната?

13 August 2019 15:31
Водораслите – бъдещето на храната?
Докато веганите и вегетарианците избягват рибата и мидите, има друг вид морска храна, за която да поговорим сериозно, защото тя може да се окаже решение на много от проблемите ни.

Водораслите – тези зелени и слузести растения, от които вероятно ви побиват тръпки, са разглеждани от диетолози и предприемачи като потенциален божи дар за хранителната индустрия.

Разбира се, нишата на здравословната храна не е непозната на водораслите. Ако сте фенове на смутита, е напълно вероятно в менюто да откриете предложения с водорасли. И като такива сте запознати, че водораслите имат принос към здравето ви. Те ще ви предоставят много витамини и антиоксиданти, а и съдържат много повече протеини в сравнение с повечето зеленчуци. Водораслите могат да бъдат друг начин за веганите и вегетарианците да получават достатъчно омега-3 мастни киселини. Те могат да бъдат осигурявани и от ядки и семена, но те съдържат единствено един от трите основни вида, познати като алфа-линоленова киселина (ALA). Другите два вида – ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) – са основно свързани с всички ползи за здравето, за които вероятно сте чували за омега-3. Като започнем от позитивното им влияние върху психичното здраве и стигнем до възпаленията. Човешкото тяло може да превръща ALA в EPA и DHA, но не особено ефективно. Микроводораслите са единствените растения, които са източник на DHA и могат да помогнат за повишаването на нивата на EPA в тялото. Причината рибите да бъдат богати на тези два вида omega-3 мастни киселини е защото самите те се хранят с микроводорасли.

Но потенциалното приложение на водораслите е много по-голямо от добавката към веган диетата ви. Има няколко качества, които превръщат водораслите в наистина уникални в сравнение с другите хранителни източници. Те могат да растат много бързо и то в много негостоприемни среди. Дори не изискват прясна вода (оттам и способността им да растат в океана). Минималните им нужди в комбинация със забележителните им хранителни ползи ги правят значими.

Хубавото е, че съществува огромно разнообразие от видове водорасли и някои от тях могат да се сготвят веднага. Както почитателите на суши са запознати, ядивните морски водорасли не са нещо ново, но учени започват да се интересуват извън традиционното им приложение. Изследователи от Държавния университет в Орегон развъждат нов вид червени водорасли, които са силно хранителни и се предполага, че на вкус наподобяват на бекон.

Ако нещо подобно стане търговски приложимо, това би била огромна победа както за любителите на храната, така и за природозащитниците и всички, загрижени за здравето си.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ