Необикновен студен шоколадов десерт

13 August 2019 15:48
Необикновен студен шоколадов десерт
260 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 331
  • маз 21
  • нас. маз 10
  • въгл 27
  • захар 19
  • фибри 3
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

225 г стафиди
110 мл бренди или сок
300 г черен шоколад (70% какао)
125 г масло и още за намазване
3 с.л. златен сироп
200 г бисквити диджестив
100 г печени филирани бадеми или печени
лешници, нарязани
(вижте съветите, вдясно)

Приготвяне

1 Сложете стафидите в малка купа и ги полейте с достатъчно бренди или сок, за да се покрият. Загрейте в микровълновата фурна за 2 мин, после ги оставете настрана.
2 Най-лесният начин да се натроши шоколадът е да се удари върху работната повърхност, докато е опакован, после да се начупи с пръсти, докато е във фолиото. Изсипете го в купа за микровълнова фурна, добавете маслото и златния сироп, покрийте купата с прозрачно фолио и я сложете в микровълновата за 2 мин, докато шоколадът се разтопи. Оставете настрана.
3 През това време покрийте 20 см квадратна тава с хартия за печене, като намажете дъното на тавата на няколко места с масло, за да залепне хартията. (Може да използвате и алуминиево фолио, но отлепването му е по-досадно, или пък прозрачно фолио, ако не обръщате внимание на гънките, които ще се образуват върху обратната страна на десерта.)
4 Вземете трета купа, по-голяма. Начупете в нея бисквитите с пръсти. Разбъркайте вътре ядките и стафидите заедно с течността. Добавете разтопения шоколад, като използвате шпатула или лъжица да го огребете напълно. Смесете добре, така че всичко да се покрие с шоколад.
5 Проверете дали сте сложили всички съставки от рецептата (изненадващо е колко лесно може да се пропусне някоя от тях), сипете сместа в тавата, като я избутвате към краищата, загладете повърхността. Сложете в хладилника (няма нужда да се покрива) за 4 часа или за цяла нощ, докато стегне. За да сервирате, извадете десерта от тавата, отстранете хартията за печене и нарежете на 16 квадрата (всяка паднала трохичка се полага на готвача!). Ще се запази до 1 седмица в кутия с капак в хладилника. Може да се замрази до 1 месец.
Прочетете повече за:
замразява сешоколаддесерт
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ