Житните култури и глутенът повишават риска от целиакия при децата

14 August 2019 15:01
Житните култури и глутенът повишават риска от целиакия при децата
Децата, които приемат повече глутен в ранна възраст, са изложени на риск да заболеят от целиакия. Шведски учени откриха хиляди малчугани, попадащи в рисковата зона, на възраст от 6-месечни до 5-годишни.

Малките, които поглъщат повече от средните количества глутен в този възрастов период, имат около 7% по-голяма вероятност да страдат от целиакия.

За всички, които страдат от това болестно състояние, има само едно лечение – живот без глутен.

Заболяването може да причини стомашни разстройства, отпадналост и по-сериозни проблеми.

Изследване, проведено от Лундския университет в Малмьо, Швеция, разгледа стойностите на страдащите от целиакия само сред генетично предразположените младежи. Всяко от изследваните лица има гени, които ги прави уязвими към заболяването – около 40% от цялото население носи тези гени.

Около 18% от децата развиват глутенова непоносимост, но имат антитела в кръвта си. Около 7% от младежите във Финландия, Германия, Швеция и Съединените американски щати, развиват целиакия. Пикът и при двата вида заболявания е при децата между 2 и 3-годишна възраст, пишат учените в Journal of the American Medical Association.

Всеки грам повишение в приема на глутен дневно повишава риска от целиакия. Този 1 грам глутен се равнява на половин филия бял хляб.

„Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, и така и в хлябовете, повечето зърнени закуски, паста, кексове, сладкиши и бисквити“, сподели проф. Кевин Уелън. Често пшеничното бращно се използва при приготвянето на сосове, пудинги, месо и риба – по този начин глутенът се приема чрез голямо разнообразие от храни, консумирани както от деца, така и от възрастни.

Резултатите от изследването не могат да бъда използвани за препоръки относно хранителния режим на децата, но в този на бебетата и малките деца трябва да бъдат въведени определени ограничения след консултация с личен лекар и диетолог.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ