Кюфтенца на шиш

14 August 2019 16:12
Кюфтенца на шиш
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 351
  • маз 23
  • нас. маз 8
  • въгл 8
  • захар 7
  • фибри 5
  • прот 25
  • сол 0

Продукти

¼ глава червен лук
400 г агнешко смляно месо
1 ч.л. рас-ел-ханут
1 ч.л. хариса (по желание)
2 стръка мента, ситно нарязани,
и още цели листа за сервиране

4 стръка кориандър, ситно нарязани,
и още цели листа за

сервиране
1 шепа люти чушлета падрон или
леко люти зелени чушки

1 с.л. зехтин
1 лимон, на четвъртини
тънки питки, за сервиране
краставица и морков, нарязани
на тънки пръчици, и червен 
лук
на резени, всичко поръсено
с лимонов сок, за сервиране

едри люспи лют червен пипер
(по желание)

За тахановия сос
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. тахан
Ще ви трябват
метални или дървени шишчета,
накиснати във вода

Приготвяне

1 Загрейте барбекю за готвене на директна топлина. Нарежете лука на много ситно и го сложете в купа заедно с агнешкото, рас-ел-ханут, харисата, кориандъра и ментата, подправете. С ръце разбъркайте добре и разделете сместа на 12-16 части, като направите всяка на топче. Смесете съставките за тахановия сос, като добавите малко вода, ако е твърде гъст.
2 Нанижете кюфтенцата на шишовете, като ги редувате с чушлетата падрон.
3 Жарта е готова, когато е покрита с бяла пепел и тлее в червено. Изпечете кюфтенцата, като обръщате шишовете, за да се зачервят от всички страни – около 10 мин. Сложете лимона с разрязаната страна върху скарата и печете, докато леко омекне и стане на черти. Щом шишчетата са готови, бързо запечете питките. Поднесете шишчетата с питките, тахановия сос, запечените лимони и нарязаните зеленчуци, поръсени с листа мента и кориандър и малко лют пипер.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ