Бавно готвени пикантни свински гърди

16 August 2019 14:31
Бавно готвени пикантни свински гърди
460 мин. Средно Порции 10

  • ккал 560
  • маз 38
  • нас. маз 13
  • въгл 16
  • захар 16
  • фибри 2
  • прот 37
  • сол 2

Продукти

2-3 кг свинско месо от гърдите
без кожа, с костите
За сухата марината
1 ч.л. черен пипер на зърна
2 с.л. семена кимион
1 с.л. семена фенел
2 сушени дафинови листа
4 с.л. червен пипер
1 ч.л. сушен риган
50 г светла кафява захар
За BBQ соса
150 г кетчуп
100 мл ябълков сок
100 мл ябълков оцет
1 с.л. американска горчица
3 с.л. светла кафява захар
1 с.л. кафяв сос
малко чили сос (по желание)
Ще ви трябва още
дървесен чипс, за опушване
(дъбов, ябълков или от клен)

Приготвяне

1 Ако имате време, осолете месото с 2 с.л. сол няколко часа преди да готвите – това подобрява вкуса, но не е задължително. Ако нямате време, просто осолете месото. Запечете зърната пипер, кимиона и фенела в сух горещ тиган, докато започнат да пукат. Смелете ги заедно с дафиновия лист. Смесете с останалите съставки. Ще се запази в затворен съд до една седмица.
2 Пригответе BBQ с капак за готвене с индиректна топлина и поставете вътре оребрена тавичка от фолио върху частта без жарава. Запалете въглищата и изчакайте да се покрият с пепел. Сложете капака и нагласете така отворите, че малка струя въздух да прониква. Температурата трябва да е около 110°С – мушнете сондата на термометъра през вентилационния отвор, за да проверите, ако вашето BBQ няма термометър.
3 Натрийте месото с ароматната смес. Хвърлете малко нови въглища върху жарта, поръсете с шепа дървесен чипс. Сложете месото с костите надолу върху тавичката от фолио, затворете капака и оставете да се готви 5-6 ч., като добавяте още дървесен чипс и въглища на няколко пъти по време на опушването. След първоначалния взрив трябва лека стабилна струйка дим да излиза от вентилационния отвор.
4 Докато месото се опушва, пригответе BBQ соса: смесете всички съставки и изчакайте захарта да се разтопи и да се получи рядък сос за поливане. Ако искате да е по-гъст, го кипнете и оставете да се редуцира леко за няколко минути. Ще се запази в хладилника до една седмица – колкото по-рано го приготвите, толкова по-добър ще е на вкус.
5 Щом месото достигне до 85°С вътрешна температура, намажете го отвсякъде с BBQ соса и продължете да готвите. Щом сосът се глазира, извадете месото от BBQ-то и оставете да отпочине за малко, преди да нарежете и да сервирате с още сос. За още по-силен вкус, запалете отново BBQ-то и поставете отгоре нарязаното месо с още малко сос, за да се овъгли по краищата.
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ