Бавно готвени пикантни свински гърди

16 August 2019 14:31
Бавно готвени пикантни свински гърди
460 мин. Средно Порции 10

  • ккал 560
  • маз 38
  • нас. маз 13
  • въгл 16
  • захар 16
  • фибри 2
  • прот 37
  • сол 2

Продукти

2-3 кг свинско месо от гърдите
без кожа, с костите
За сухата марината
1 ч.л. черен пипер на зърна
2 с.л. семена кимион
1 с.л. семена фенел
2 сушени дафинови листа
4 с.л. червен пипер
1 ч.л. сушен риган
50 г светла кафява захар
За BBQ соса
150 г кетчуп
100 мл ябълков сок
100 мл ябълков оцет
1 с.л. американска горчица
3 с.л. светла кафява захар
1 с.л. кафяв сос
малко чили сос (по желание)
Ще ви трябва още
дървесен чипс, за опушване
(дъбов, ябълков или от клен)

Приготвяне

1 Ако имате време, осолете месото с 2 с.л. сол няколко часа преди да готвите – това подобрява вкуса, но не е задължително. Ако нямате време, просто осолете месото. Запечете зърната пипер, кимиона и фенела в сух горещ тиган, докато започнат да пукат. Смелете ги заедно с дафиновия лист. Смесете с останалите съставки. Ще се запази в затворен съд до една седмица.
2 Пригответе BBQ с капак за готвене с индиректна топлина и поставете вътре оребрена тавичка от фолио върху частта без жарава. Запалете въглищата и изчакайте да се покрият с пепел. Сложете капака и нагласете така отворите, че малка струя въздух да прониква. Температурата трябва да е около 110°С – мушнете сондата на термометъра през вентилационния отвор, за да проверите, ако вашето BBQ няма термометър.
3 Натрийте месото с ароматната смес. Хвърлете малко нови въглища върху жарта, поръсете с шепа дървесен чипс. Сложете месото с костите надолу върху тавичката от фолио, затворете капака и оставете да се готви 5-6 ч., като добавяте още дървесен чипс и въглища на няколко пъти по време на опушването. След първоначалния взрив трябва лека стабилна струйка дим да излиза от вентилационния отвор.
4 Докато месото се опушва, пригответе BBQ соса: смесете всички съставки и изчакайте захарта да се разтопи и да се получи рядък сос за поливане. Ако искате да е по-гъст, го кипнете и оставете да се редуцира леко за няколко минути. Ще се запази в хладилника до една седмица – колкото по-рано го приготвите, толкова по-добър ще е на вкус.
5 Щом месото достигне до 85°С вътрешна температура, намажете го отвсякъде с BBQ соса и продължете да готвите. Щом сосът се глазира, извадете месото от BBQ-то и оставете да отпочине за малко, преди да нарежете и да сервирате с още сос. За още по-силен вкус, запалете отново BBQ-то и поставете отгоре нарязаното месо с още малко сос, за да се овъгли по краищата.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ