Суперлукс сърф & търф

16 August 2019 14:49
Суперлукс сърф & търф
40 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 674
  • маз 35
  • нас. маз 16
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 1
  • прот 89
  • сол 2

Продукти

1 Т-боун стек (около 750 г)
2 с.л. зехтин
1 омар, разрязан по дължина,
големите 
щипки отделени
и разчупени

За маслото с водорасли
100 г масло
20 г пресни морски водорасли
(или 2 ч.л. 
люспи комбу или
смлени нори)

5 г люспеста морска сол

Приготвяне

1 Загрейте барбекюто на най-висока степен. Натрийте стека със зехтин и го подправете от двете страни. За да приготвите маслото с водорасли, разбийте маслото, водораслите и солта в мини кухненски робот. Пресипете върху хартия за печене и направете на руло. Завийте като бонбон. Охладете, докато ви потрябва.
2 Когато жарта е готова за готвене на директен огън, поставете стека изправен върху скарата, така че стичащата се по страните му мазнина да цвърчи и да образува хрупкава коричка. Щом се зачерви добре, го поставете легнал със страната на филето (по-голямата) към пламъците, а бонфилето към свободната страна на барбекюто – това ще ви позволи да го сготвите равномерно. Печете 5 мин, след това обърнете стека, като го поставите пак със страната на филето към пламъците. Печете още 5 мин, покрийте с капак и печете още по 4 мин от всяка страна за средно изпечено. Сложете стека в чиния, поставете отгоре голям резен от маслото, покрийте с фолио и оставете да отпочине.
3 Отрежете няколко резена от маслото и ги поставете върху разрязаните половинки омар. Поставете омара с черупките надолу върху скарата и гответе 5-10 мин в зависимост от това колко горещо е барбекюто и дали омарът е сварен или суров. Изчакайте, докато черупките станат оранжево-червени – свалете опашките от скарата, когато месото вече не е прозрачно, но печете щипките още няколко минути.
4 Поднесете Т-боун стека върху голяма дъска, заедно с половинките омар и щипките, с още малко масло с водорасли.
Прочетете повече за:
желязобез глутенбарбекю
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ