Пиле по тайландски с лимонова трева

16 August 2019 15:02
Пиле по тайландски с лимонова трева
90 мин. Средно Порции 4

  • ккал 441
  • маз 22
  • нас. маз 6
  • въгл 12
  • захар 10
  • фибри 1
  • прот 48
  • сол 3

Продукти

1 средно голямо пиле, около 1,5 кг,
разцепено откъм гърба и разтворено
2 стръка лимонова трева, цели
За маринатата
1 ч.л. зърна черен пипер
8 скилидки чесън
голяма шепа стебла от кориандър
1 стрък лимонова трева, нарязана
1 лайм, сокът изцеден
3 с.л. тайландски рибен сос
2 с.л. кафява захар
Ще ви трябва още
1 метален шиш

Приготвяне

1 Смачкайте черния пипер в хаванче, добавете чесъна и смачкайте отново. Добавете стеблата кориандър и нарязаната лимонова трева и направете на груба паста. Добавете сока от лайм, рибения сос и захарта и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Прободете пилето с металния шиш през бутчето и гърдите от двете страни, след това пъхнете в отворите стръковете лимонова трева. Поставете пилето в чиния и го намажете с маринатата – трябва да е покрито отвсякъде. Покрийте и охладете за няколко часа, най-добре за една нощ.
2 Извадете пилето от хладилника поне един час, преди да печете. Пригответе барбекю с капак за печене на индиректна топлина и поставете тавичка от фолио на свободната от въглени страна. Когато жарта е готова, поставете пилето с разрязаната страна надолу върху свободната от жар част на барбекюто, като бутчетата са най-близо до жарта.
3 Покрийте с капака и нагласете вентилационните отвори на максимум въздушна циркулация. Гответе пилето около 50 мин – 1 ч, докато вътрешната му температура достигне до 70°С (или малко повече) в най-дебелата част на бутчето или при пробождане оттам изтича само бистър сок. Разбутайте жарта, за да я разпалите отново, след това с помощта на щипки обърнете пилето с кожата към жарта. Печете, докато кожата се зачерви, а температурата стигне 75°С. Преместете пилето върху дъска, оставете да отпочине 10 мин, след това отстранете лимоновата трева и нарежете.
Прочетете повече за:
без глутенбарбекю
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ