Храната в купа е по-вкусна

21 August 2019 14:55
Храната в купа е по-вкусна
Ако искате храната ви да бъде по-изкушаваща, може би ще помислите да добавите сол или лют сос. Може би дори ще я стоплите в микровълновата фурна. Но учени предлагат еднакво лесен трик, за който не сте се сещали досега. Просто я прехвърлете в купа.

Прави ли ви впечатление, как в ресторантите зачести сервирането на ястия в купа? Цяла наука си е как формата на съда, в който поднасяте ястието, оказва влияние върху вкуса на храната.

Обзалагаме се, че първоначално ще реагирате скептично. Как може прехвърлянето на пържени яйца от чиния в купа да промени вкуса им? Проф. Чарлз Спенсър, който е специалист по експерименталната психология в Оксфорд, потвърди, че това е не само възможно, но и напълно вероятно.

Сервизите и приборите за хранене, които използваме, влияят на начина, по който се наслаждаме на храната. Когато седнем да се храним, мозъкът ни формира основни очаквания каква ще бъде храната на вкус и дали ще е засищаща. Елементи като осветление, музика и прибори допринасят към оправдаването на тези очаквания в много по-голяма степен, отколкото си представяме.

Накратко казано, храната, поднесена по привлекателен начин, ще ви се стори по-вкусна. А купите, защото се доближават до сърцевидната форма и имаме склонност да ги повдигаме по-близо до носа си, за да усещаме по-силно аромата на приготвената храна.
Теглото на храната в ръката ви вероятно ще накара мозъка ви да я възприеме като по-питателна, заради по-силно доловимия мирис, който не усещате, която същата тази храна е сервирана в плоска чиния.

Не само, че нудлите ви в купа ще бъдат по-вкусни, но и ще ви накарат да се почувствате по-уютно. „Има проучване, според което, ако чувствате нещо топло в ръката си, светът ви се струва като едно по-добро място“, добавя Спенсър.

Време е да приберете повечето чинии в дъното на шкафа и да изместите купите по-напред.
Прочетете повече за:
хранавкускупачиния
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ