Макарони със сирене, домати и наденички

Тези макарони със сирене са малко по-изискани – с полусушени домати и розмарин за средиземноморски привкус. Наденичките добавят още един нюанс на удоволствие, но може да ги пропуснете, ако желаете.

05 June 2014 11:25
Макарони със сирене, домати и наденички
50 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 792
  • маз 45
  • нас. маз 21
  • въгл 65
  • захар 16
  • фибри 3
  • прот 33
  • сол 3

Продукти

12 тънки къси наденички
300 г полусушени домати, отцедени (запазете 1 с.л. от олиото за наденичките) и едро нарязани
400 г макарони или друга паста по желание
75 г масло
връзка пресен лук, нарязан
75 г брашно
1 л полуобезмаслено прясно мляко
200 г зрял чедър, настърган
50 г пармезан, настърган
6 стръка розмарин, само листата, нарязани, и още няколко къси стръка, за украса
салата, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете наденичките в тава с размери около 30 х 25 см (в нея ще сложите макароните после), полейте ги с олиото от доматите и печете 25 мин.

2. Междувременно сварете макароните в голяма тенджера с подсолена вряща вода, докато омекнат, и отцедете. В друга тенджера разтопете маслото, запържете лука за 1-2 мин, докато омекне. Прибавете брашното и забъркайте на паста. Гответе още 30 сек, после прибавете млякото на малки части, като разбърквате продължително, докато сосът стане гъст и гладък. Добавете сирената (запазете една шепа за поръсване), половината от доматите, розмарина и макароните, подправете и разбъркайте.

3. Извадете тавата от фурната, извадете наденичките и излейте олиото от съда. Сипете вътре макароните, върнете наденичките, като ги натиснете навътре до половината. Поръсете с останалото сирене и домати, сложете и няколко стръкчета розмарин. Печете още 25 мин. Сервирайте със салата, по желание.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ