Салата със сьомга, морски копър и краставица на скара

21 August 2019 16:22
Салата със сьомга, морски копър и краставица на скара
120 мин. Средно Порции 6

  • ккал 354
  • маз 24
  • нас. маз 4
  • въгл 5
  • захар 5
  • фибри 3
  • прот 28
  • сол 2

Продукти

1 с.л. натрошени водорасли или
кори нори
2 ч.л. люспи чили
1 с.л. захар демерара
фино настъргана кора от 2 лайма
750 г филе от сьомга без кости
1 с.л. зехтин
2 големи краставици, разполовени
по дължина
2 зелени люти чушки, нарязани
3 с.л. джинджифил за суши, нарязан
150 г морски копър
1 с.л. сусамово олио
2 връзки пикантни зелени листа,
например воден кресон

Приготвяне

1 Сложете натрошените водорасли, люспите чили, захарта, кората от лайм и 1 ч.л. сол в купа и разбъркайте. Поставете сьомгата с кожата надолу в чиния, застлана с алуминиево фолио, и я поръсете със сместа. Покрийте с прозрачно фолио и охладете за 1 ч.
2 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Полейте сьомгата с малко зехтин и изпечете за 25-30 мин, докато стане готова. Извадете от фурната и оставете да изстине до стайна температура.
3 Докато сьомгата изстива, загрейте тежък оребрен тиган или скара. Намажете разрязаните краставици с малко олио и ги сложете в тигана или на скарата с разрязаната страна надолу за 2 мин, докато се нашарят. Не се тревожете, ако почернеят – вкусът ще бъде страхотен. Щом краставиците са готови, свалете ги от огъня и подправете със сол. Нарежете на едри резени и ги сложете в голяма купа за салата. Добавете лютите чушки, нарязания джинджифил, морския копър и сусамовото олио и разбъркайте всичко заедно.
4 Накъсайте рибата на хапки и я добавете към салатата заедно с листата кресон. Внимателно разбъркайте, като гледате да не раздробите твърде много рибата, след това пресипете в голямо плато за сервиране.
Прочетете повече за:
омега-32 от 5-на-денбез глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ