Защо броенето на калории може да се окаже крайно неточно

27 August 2019 09:52
Защо броенето на калории може да се окаже крайно неточно
Вероятно ще се зарадвате да чуете, че броенето на калориите вече не е модерно. Но тогава защо продължаваме да използваме този метод като ориентир дали се храним здравословно?

Обяснението е просто.

Числата са лесни за преброяване, смятане и анализиране. Освен това поглеждането към табличката с хранителните стойности на етикета вече се е превърнало в навик, който е трудно да изкореним. Още от 1887 година насам калориите са индекс за измерване на енергията, за да се изчисли какво количество енергия ще си осигурим след изяждането на конкретния хранителен продукт.

Малко след това се ражда идеята, че ако приетите калории са в по-големи количества от изгорените калории, резултатът ще бъде качване на тегло.

Това обаче не означава, че броенето на калории е перфектен метод в борбата с килограмите.

Два вида храна с приблизително еднакви стойности на калориите, ще бъдат храносмилани различно от организма ви. Освен това е от съществено значение по кое време на деня се храним. Друг важен фактор е колко качествен е сънят, който си набавяме, защото от него също зависи начина, по който изгаряме калориите.

Калорията не винаги е просто калория. Калориите от протеини, мазнини и въглехидрати се усвояват по различен начин от организма, който изразходва различни количества енергия, за да ги храносмели.

Килограмите, които искаме да свалим, зависят от много други фактори, освен от приема на калории.

Нашите гени, бактериите в червата, приготвянето на храната и сънят определят колко мазнини ще съхраняваме. И усвояването на калориите е различно при всеки.

Тялото усвоява захарта от кенче безалкохолна напитка в съотношение от 30 калории в минута. Когато трябва да усвои калориите от въглехидрати, получени от картофи или ориз, тогава съотношението е 2 калории в минута.

Това е от значение, защото внезапното приемане на захар предизвиква мигновеното освобождаване на инсулин – хормонът, който пренася захарта от кръвния поток в клетките на тялото, а излишното количество захар се съхранява в мастните клетки.

Същевременно, сложните въглехидрати, като тези, получени от зърнени храни, освобождават енергията си бавно, което означава, че нивата на кръвната ви захар се запазват по-стабилни.

Червата на някои хора са с 50% по-дълги от на други. Тези с по-късите черва усвояват по-малко калории, което означава, че те изхвърлят повече от енергията в храната и качват по-малко килограми.

Сънят наистина е почти толкова важен, колкото и храната, която консумирате. Ако изкарате една нощ без сън, това кара тялото ви да произвежда повече мазнини.

Калориите от захарта са най-вредни. Те водят до високи инсулинови нива, което означава, че повече енергия се преобразува в мазнини и оставя по-малки количества „гориво“ за тялото, което ви кара да се чувствате гладни и да преяждате.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ