Кои храни помагат на кожата в борбата със слънцето

27 August 2019 13:15
Кои храни помагат на кожата в борбата със слънцето
Едва ли има човек, който не е запознат, че е препоръчително да намаже кожата си със слънцезащитно средство, преди да отиде на плаж. Някои експерти смятат, че има и други начини да защитим кожата си от слънчеви изгаряния. Един от тях е чрез консумиране на определени храни!

Някои видове храни съдържат хранителни вещества, които помагат на кожата да се възстанови. Когато кожата ви е изложена на слънчева светлива, броят на антиоксидантите в кръвта ви намалява, така че е важно да подсигурите постоянното присъствие на тези вещества в хранителния ви режим.

Дерматологът Аманда Хаген обясни: „Салатата не замества слънцезащитното ви средство, но някои храни могат да добавят вътрешна защита срещу слънчево изгарянне и бръчки на клетъчно ниво“.

„Има толкова много вещества, които можете да си набавите от храната и имат различни защитни функции върху тялото ви. Повечето от механизмите им са свързани с антиоксиданти и елементи срещу стареене в храната, които се борят с кожните увреждания по различни начини.“

„Каротеноидите са антиоксиданти, които дават пигмент на оранжевите и червените плодове и зеленчуци и са известни като ликопен, лутеин и бета каротин.“

Заедно с ресвератрола в червеното грозде и елагичните киселини в горските плодове, каротеноидите предлагат естествена защита на кожата срещу слънцето.

Храните на растителна основа като морково, домати и спанак вършат чудеса по отношение на защитата на кожата. „Те се борят срещу свободните радикали, които причиняват стареене, увреждане на кожата от слънцето и предотвратяват възпаленията и артериалните заболявания като странични ефекти.“

Ето списък с храни, които да ви помогнат с възстановяването на изложената на слънце кожа:

Гъби кримини

Този вид гъби имат високо съдържание на селен. Този минерал е необходим за създаването на един от най-силните антиоксиданти в тялото – глутатион пероксидаза, който се бори с увреждащите съединения, наречени свободни радикали, които се образуват в кожата, когато се излага на слънчева светлина. Освен това тези гъби са чудесен източник на витамин В, който е необходим, за произвеждането на нови клетки, които придават младежкия вид на кожата ви.

Нар

Нарът е богат на антиоксиданти и има доказани противовъзпалителни ползи за кожата. Учените откриват, че хранителните вещества в нара могат да намалят способността на UVB радиацията, която може да причини рак на кожата. Маслото от семена на нар е чудесно за защита срещу рак на кожата заради елагичната киселина, полифенолния антиоксидант, който се съдържа в големи количества в нара.

Череши

Тези вкусни червени плодчета са най-добрият ви източник на антиоксиданта мелатонин. Той предпазва кожата от UVB радиацията. Ученито откриват, че веществото помага за възстановяването на изгорената от слънце кожа, като стимулира растежа на нови кожни клетки. Черешите са богати и на витамин С, който е необходим за изграждането на колаген.

Домати

Те са богати на антиоксиданта ликопен, който предпазва кожата от уврежданията на UV лъчите. Ликопенът дава червеният цвят на доматите и неутрализира вредните молекули, произвеждани в кожата в резултат на слънчевите ултравиолетови лъчи. Увреждането, причинено от свободните радикали върху структурата на кожата и ДНК може да доведе до преждевременно стареене и рак на кожата. Доматите имат и противовъзпалителни свойства, което означава, че облекчават зачервяванията на кожата от дългото излагане на слънчева светлина.

Моркови

Те са с високо съдържание на бета каротин и не само защитават кожата ви от слънчеви изгаряния, но й помагат за възстановяването й. Освен това те съдържат и биотин, вид витамин В, който се грижи за здравината на косата и бързия растеж на ноктите ви.

Бадемово масло

Богати на витамин Е, бадемите подпомагат възстановяването на увредената от слънцето кожа и я поддържат хидратиранна и гладка. Освен това всяко смути, може да се превърни във вкусен десерт в комбинация с банани.

Сладки картофи

Подобно на морковите, те съдържат бета каротин. Антиоксидантът се превръща във витамин А в тялото, който поддържа кожата ви гладка и здрава, докато стимулира производството на колаген. Сладките картофи ви осигуряват добра естествена защита срещу слънцето, която задължително трябва да комбинирате с физическо слънцезащитно средство.

 

 
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ