Салата с марулки бейби джем, бекон и сметанов дресинг

28 August 2019 10:34
Салата с марулки бейби джем, бекон и сметанов дресинг
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 304
  • маз 17
  • нас. маз 7
  • въгл 18
  • захар 7
  • фибри 6
  • прот 16
  • сол 1

Продукти

150 г пушен бекон или панчета
на 
кубчета
2 резена хляб с квас, нарязан
на кубчета

1 с.л. зехтин
6 малки марулки бейби джем,
разрязани наполовина,
2 накъсани на 
листа
75 г млад зелен грах с шушулките,
почистен и тънко нарязан
За сметановия дресинг
2 с.л. бял винен оцет
½ ч.л. брашно
2 ч.л. кристална захар
2 ч.л. английска горчица на прах
1 яйце
40 мл пълномаслена сметана,
разбита 
до меки връхчета
10 листа мента, ситно нарязани

Приготвяне

1 За да приготвите дресинга, сложете всички съставки без сметаната и ментата в малка купа. Посолете и разбивайте на водна баня около 5 мин, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине. Добавете сметаната и ментата, смесете ги внимателно и оставете настрана.
2 Сложете бекона в тиган с малко зехтин и гответе на умерен огън 3-4 мин, докато беконът започне да покафенява. Добавете хапките хляб и пържете още 8-10 мин, като добавите още малко зехтин в тигана, ако трябва. Гответе, докато беконът и хлябът станат хрупкави. Дръпнете от огъня и оставете настрана.
3 Поставете половинките маруля в тава с разрязаната страна нагоре. Полейте с малко зехтин и поръсете с морска сол. С горелка обгорете разрязаната част. Ако не разполагате с горелка, поставете марулките за кратко под горещ грил.
4 Поставете накъсаната и запечената маруля в купа заедно с граха, бекона и крутоните, разбъркайте с 3 с.л. сметанов дресинг. Поднесете с допълнителен дресинг отстрани.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ