Кекс с бътърмилк и лимон

28 August 2019 11:38
Кекс с бътърмилк и лимон
70 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 291
  • маз 10
  • нас. маз 6
  • въгл 47
  • захар 34
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

125 г масло и още малко за формата
200 г брашно и още малко за поръсване
¼ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. бакпулвер
200 г кристална захар
4 лимона, кората ситно настъргана
(ако  желаете, 
запазете малко, за да 
поръсите кекса)
2 едри яйца, на стайна температура,
леко разбити

100 мл бътърмилк, на стайна температура
½ лимон, сокът изцеден
За сиропа
50 г гранулирана захар
2 едри лимона, сокът изцеден (използвайте
тези 
с настърганата  кора)
За глазурата
150 г пудра захар, пресята
2-3 с.л. лимонов сок

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете дъното и стените на правоъгълна форма за кекс с размери 22 см х 11 см х 7 см и я поръсете с брашно. Пресейте брашното със содата бикарбонат и бакпулвера. Разбийте маслото и захарта до светла и пухкава смес и добавете лимоновата кора. Започнете да сипвате яйцата малко по малко, като всеки път разбивате много добре. Смесете бътърмилка с лимоновия сок. Започнете да добавяте брашното към яйчената смес, като я редувате с бътърмилка и лимона.
2 Прехвърлете тестото във формата за кекс и запечете за 40-45 мин или докато забито в средата дървено шишче излезе чисто. Оставете го да поизстине за 10 мин във формата и го обърнете върху сложена в тава телена решетка. Поставете кекса по правилния начин.
3 Сложете съставките за сиропа в тенджера и ги загрейте, докато захарта се разтвори. Набодете кекса отгоре с шишче и бавно го полейте със сиропа, докато е още топъл. Оставете го да изстине.
4 Разбийте пудрата захар с лимоновия сок до гладка смес. Ако ви се струва рядка, оставете я в хладилника за 10 мин – не бива да стяга напълно, а само леко да се сгъсти. Полейте кекса с глазурата или го намажете с нея (не се притеснявайте, ако покапе, ще падне в тавата под скаричката). Глазурата няма да се втвърди, но я оставете да постегне, преди да поднесете кекса.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ