Телешко Уелингтън със спанак и бекон

Богато ястие, с което можете да покажете умения. Заслужава да бъде поднесено с изискано вино, което има наситен вкус на узрели черни плодове.

05 June 2014 10:56
Телешко Уелингтън със спанак и бекон
55 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 628
  • маз 38
  • нас. маз 17
  • въгл 33
  • захар 2
  • фибри 2
  • прот 36
  • сол 2

Продукти

800 г телешко филе
голяма бучка масло
1 с.л. олио
500 г спанак
12 тънки резена пушен бекон без кожата
брашно, за поръсване
500 г многолистно тесто
2 жълтъка

[b] ЗА СОСА[/b]
бучка масло
1 глава лук, ситно нарязан
стръкче мащерка
1 дафинов лист
1 с.л. брашно
чаша червено вино
1 кубче телешки бульон

Приготвяне

1. Притиснете телешкото филе към парче кухненска хартия, за да го подсушите, и подправете със сол и пипер. Загрейте маслото и олиото в голям тиган, докато се сгорещят. Запържете месото за 8-10 мин, докато покафенее от всички страни – с щипки го задръжте изправено и запечете и от двата края. Оставете месото настрана, за да се запечатат соковете му. Махнете тигана от котлона, но не го почиствайте.

2. Сложете спанака в гевгир и полейте с вряла вода, за да се попари. Охладете го със студена вода. Изцедете го много добре и оставете настрана. Разпънете голямо парче опаковъчно фолио върху работната си повърхност. Подредете отгоре резените бекон, така че да се застъпват. Отгоре сложете още едно парче фолио. Разточете месото на тънък слой. Махнете горното фолио и поръсете със спанак. Сложете ново парче фолио и разточете отново. Внимателно махнете фолиото и сложете телешкото. Повдигнете края на долното фолио и увийте стегнато бекона и спанака около телешкото, за да се получи руло. За най-добри резултати замразете за 30 мин, за да се стегне – не оставяйте за по-дълго, защото ще се увеличи времето за готвене.

3.  Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на правоъгълник, малко по-голям от вашето списание GoodFood. Изравнете краищата му и леко го намажете с жълтък. Внимателно разопаковайте телешкото руло и го сложете в средата на тестото. Прегънете късите страни към телешкото, после увийте другите две страни около филето, за да се запечата. За перфектен завършек завийте Уиленгтъна в ново парче фолио като наденичка. Охладете за 30 мин или до 1 ден.

4. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване) и сложете леко намаслена тава вътре. Разопаковайте рулото, намажете го с жълтък. Със задната страна на ножа направете кръстосани линии за декорация. Поръсете с морска сол на люспи. Прехвърлете в горещата тава със запечатана страна надолу. Печете 10 мин, намалете фурната на 200°С (180°С с обдухване) и печете още 25 мин – за леко изпечено, 30 мин – за умерено изпечено, 35 мин – за средно изпечено, 45 мин – за напълно изпечено. Внимавайте да не прегорите тестото (покрийте го с алуминиево фолио, ако започне да потъмнява). Извадете от фурната и веднага намажете с още жълтък. Оставете настрани за 10 мин.

5. За соса загрейте маслото в тигана от телешкото. Запържете лука, мащерката и дафиновия лист, като изстържете хрупкавите остатъци с дървена лъжица. Поръсете брашното и запържете до кафяво. Добавете виното и варете, докато стане на тъмна паста. Прибавете кубчето бульон и соковете от вече изпеченото месо. Варете 5 мин, прецедете в тенджерка и подправете. Нарежете рулото на 6 големи парчета и сервирайте със соса.

 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ