Салата от домати, авокадо и царевица с мигас и дресинг с бътърмилк

28 August 2019 11:52
Салата от домати, авокадо и царевица с мигас и дресинг с бътърмилк
55 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 416
  • маз 33
  • нас. маз 5
  • въгл 20
  • захар 6
  • фибри 6
  • прот 7
  • сол 1

Продукти

125 г пълнозърнест хляб, може
и с квас 
(без корите)
2 с.л. пълномаслено мляко
2 ½ с.л. зехтин
2 кочана млечна царевица
2 зрели едри плода авокадо
сокът от 1 голям лайм
2 стръка зелен лук, почистени и
диагонално нарязани
600 г домати (ще е хубаво, ако
са различни  
по размер и цвят),
нарязани на кръгчета 
или разполовени,
ако са дребни

За дресинга
115 г майонеза
малко дижонска горчица
½ малка скилидка чесън, настъргана
5 пера див лук, ситно нарязани
125 мл бътърмилк

Приготвяне

1 Накъсайте хляба на хапки и го разбъркайте в купа с прясното мляко и 1 с.л. вода. Оставете го да се накисне за около 20 мин. Внимателно отцедете хляба, за да отстраните част от течността (но не цялата). Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган. Запържете хляба на умерен огън, като обръщате хапките често, докато станат тъмно златистокафяви и хрупкави. Намалете котлона и гответе, докато мигас се затоплят и в средата. Посолете и гответе още малко, като не спирате да ги обръщате. Цялото приготвяне на мигас отнема около 15 мин. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване).
2 Хванете кочан царевица и го изправете в тава. Изрежете зърната с остър нож. Повторете с втория кочан. Разбъркайте царевицата с ½ с.л. зехтин и я подправете леко. Запечете я във фурната за 20 мин, като я разбъркате след 15 мин. Трябва леко да почернее по краищата.
3 За дресинга сложете майонезата, горчицата, чесъна, дивия лук в купа и постепенно ги разбийте с бътърмилка. Трябва да получите еднородна смес.
4 Разполовете двете авокадо и махнете костилката. Нарежете плодовете на резени и обелете кората от тях. Сложете авокадото в широка и плитка купа за сервиране и го поръсете със сока от лайм. Обърнете резенчетата няколко пъти в сока и ги подправете. Добавете всички останали съставки за салатата и ги разбъркайте. Полейте я с малко дресинг и сервирайте заедно с хапките мигас и царевицата.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ