Сладолед с бътърмилк, кафява захар и ръжен хляб

28 August 2019 13:38
Сладолед с бътърмилк, кафява захар и ръжен хляб
70 мин. Средно Порции 0

  • ккал 175
  • маз 13
  • нас. маз 7
  • въгл 13
  • захар 11
  • фибри 0
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

400 мл пълномаслена сметана
150 г захар
5 едри жълтъка
400 мл бътърмилк
За карамелизираните трохи
125 г ръжен или черен хляб,
без корите

20 г масло
50 г мека светлокафява захар

Приготвяне

1 За карамелизираните трохи първо загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Накъсайте половината хляб на съвсем дребно, най-добре на ръка, а не в кухненски робот. Най-големите парченца трябва да са максимум колкото грахово зърно. Разбийте останалия хляб в процесор до едри трохи. Най-добре е да имате различна текстура.
2 Разтопете маслото в тиган и го загрейте, докато започне да става кафяво. Дръпнете тигана от огъня и разбъркайте маслото с трохите и захарта. Разпределете ги равномерно в тава, като внимавате да не оставите бучки. Запечете трохите за 20 мин, като на няколко пъти ги разбъркате, докато се изпекат. Оставете ги да изстинат.
3 Загрейте сметаната със 100 г захар и щипка сол в тенджера с дебело дъно, докато почти заври. Изключете котлона. Оставете сметаната да поизстине за 5 мин. Разбийте яйцата и останалата захар в купа и сипете сметаната при тях, като разбърквате непрекъснато. Измийте тенджерата и сипете сметановата смес в нея.
4 Сложете тенджерата на тих огън и разбърквайте, докато сместа се сгъсти дотолкова, че се задържа по обратната страна на лъжица. Ще отнеме 8-10 мин. Не бива да оставяте сместа да заври, защото ще се пресече. Щом се сгъсти, я пресипете в студена купа и добавете бътърмилка. Разбърквайте сместа през 2-3 мин, докато изстива. Покрийте купата и я оставете в хладилника, за да се охлади.
5 Разбийте сместа в машина за сладолед, като следвате инструкциите на производителя. Добавете трохите, когато сладоледът е почти замръзнал. Прехвърлете го в кутия, покрийте я с фолио и оставете във фризера. Ако нямате машина за сладолед, пресипете сместа в плитка купа и я оставете във фризера. На всеки два часа я вадете и разбивайте сместа енергично, за да не допуснете образуване на ледени кристалчета. Добавете трохите, когато сладоледът е почти замръзнал. Трябва да получите гладък и кремообразен сладолед.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ