Чили кон карне

28 August 2019 14:19
Чили кон карне
205 мин. Средно Порции 8

  • ккал 463
  • маз 24
  • нас. маз 9
  • въгл 12
  • захар 4
  • фибри 6
  • прот 46
  • сол 1

Продукти

2 сухи люти чушки анчо
2 ч.л. черен пипер на зърна
по 2 с.л. кимион и кориандър на зърна
2 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. сух риган
3 с.л. растително олио
1,5 кг говежда пържола, нарязана на
кубчета по 4 см
2 глави лук, ситно нарязани
6 скилидки чесън, счукани
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. фино фъстъчено масло
½ ч.л. разтворимо кафе
2 с.л. ябълков оцет
1 л телешки или пилешки бульон
2 дафинови листа
малка пръчица канела
2 с.л. царевично брашно
25 г черен шоколад (70-80% какао)
400 г консерва кафяв боб, отцеден,
неизплакнат (по желание)

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 140°С (120°С с обдухване). Запечете целите чушки от всички страни в касерола на силен огън, докато усетите, че замиришат, извадете ги и ги оставете настрана. В същия съд запечете черния пипер на зърна, кимиона и кориандъра, докато започнат да променят цвета си. Счукайте ги или ги смелете на прах. Смесете ги с пушения пипер и ригана (това е стандартен текс-мекс микс) и ги оставете настрана.
2 Върнете касеролата на котлона и загрейте половината олио, докато затрепти. Запържете говеждото на порции, като добавите още мазнина, ако се налага, докато стане кафяво от всички страни, извадете настрана. Запържете лука на слаб огън за около 8 мин, докато омекне и стане златист. Добавете чесъна за още 1 мин. Бързо добавете месото, сока му, микса подправки, доматеното пюре, фъстъченото масло и кафето и гответе 2-3 мин с разбъркване, докато получите гъста смес. Сипете оцета и бульона.
3 Върнете печените люти чушки в касеролата заедно с дафиновия лист, канелата и малко сол. Загрейте до къкрене, разбъркайте добре, похлупете касеролата и я оставете във фурната за 3 часа. Разбърквайте от време на време, докато месото стане съвсем крехко, но да не се разпада. Извадете касеролата от фурната, сложете я на котлона и махнете капака. Оставете соса да къкри 5 мин, разбъркайте го с царевичното брашно и изчакайте 2-3 мин. Поръсете със ситно настъргания шоколад, разбъркайте с боба и оставете да къкри още 1 мин. Извадете лютите чушки и оставете всичко да отпочине за поне 15 мин.
4 Сложете касеролата на масата и сервирайте купичките с гарнитурата (вижте съветите) и пюрето от люти чушки.
Прочетете повече за:
фибрижелязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ