Банички с рачешко и див лук

02 September 2019 11:30
Банички с рачешко и див лук
55 мин. Средно Порции 4

  • ккал 415
  • маз 20
  • нас. маз 4
  • въгл 29
  • захар 4
  • фибри 4
  • прот 28
  • сол 2

Продукти

За пълнежа с рачешко
400 г рачешко месо, ¾ бяло, ¼ кафяво
1 стрък пресен лук, ситно нарязан
1 връзка див лук, ситно нарязан
2 с.л. нарязан естрагон
4 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. нарязан копър
1 червена люта чушка, ситно нарязана
щипка бял пипер
1 лимон, кората настъргана и
сокът изцеден (2 с.л.)
За баничките
4 кори за баница
4 жълтъка
2 с.л. зехтин
5 г масло
щипка семена фенел
За доматената салца
1 ч.л. семена кимион
3 узрели домата, ситно нарязани
2 с.л. каперси, нарязани
½ глава червен лук, ситно нарязан
2 ч.л. бял винен оцет
2 ч.л. розова хариса
1 с.л. зехтин

Приготвяне

1 Смесете в купа рачешкото месо с останалите съставки за пълнежа и разбъркайте внимателно да се смесят. Опитайте и добавете още лимонов сок или сол, ако има нужда.
2 Сложете една кора за баница върху работната площ, разделете я на две и сложете едната половина върху другата. Поставете в средата една четвърт от рачешката смес и я оформете на правоъгълник, малко по-голям от дебитна карта. Направете в средата кладенче с обратната страна на лъжицата и внимателно сложете вътре един жълтък. Навлажнете краищата на кората за баница и я прегънете така, че да обвие пълнежа като пакетче. Уверете се, че краищата се припокриват добре и не са останали дупки. Обърнете пакетчето с лицевата страна надолу и пригответе по същия начин останалите кори и рачешка смес.
3 За да приготвите салцата, запечете семената кимион на сух тиган, докато отпуснат аромата си и започнат да пукат, внимавайте да не ги изгорите. Отстранете от огъня. Смесете всички останали съставки за салцата в купа и добавете семената кимион. Разбъркайте, опитайте на вкус и подправете.
4 За да сготвите баничките, загрейте зехтина и маслото в тиган, докато започне да пращи. Добавете семената фенел да ароматизират зехтина, след това сложете баничките – една или две наведнъж, запържете ги за няколко минути от всяка страна, докато станат хрупкави и златисти. Извадете с шпатула и отцедете върху кухненска хартия. Повторете с останалите банички. Отцедете мазнината, която сте използвали за пърженето им в салцата и ги сервирайте заедно с нея.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ