Агнешко с картофи Дофиноаз
Нали знаете колко вкусни са онези последни хапки от ястието, когато всички съставки са се разтопили в соса? Е, всяко парченце от този пай има точно този божествен вкус.

- ккал 645
- маз 32
- нас. маз 17
- въгл 24
- захар 9
- фибри 4
- прот 49
- сол 1
Продукти
3 големи моркова, едро нарязани1 глава лук, едро нарязана
1 глава чесън, разполовена
няколко стръка розмарин и мащерка
2 дафинови листа
1 с.л. доматено пюре
1 агнешка плешка с кост, около 2,5 кг
1 бутилка червено вино
[b]ЗА ГОРНИЯ СЛОЙ[/b]
4 обикновени и 4 сладки картофа (за предпочитане кръгли)
150 мл пълномаслена сметана
няколко бучки масло
Приготвяне
1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). В голям огнеупорен съд сложете плътно зеленчуците и подправките, прибавете доматеното пюре и леко разбъркайте. Отгоре сложете агнешкото, налейте виното и подправете щедро. Похлупете (или покрийте с алуминиево фолио) и загрейте върху котлона, после печете 3 ч във фурната. Извадете тавата, оставете да изстине и охладете за една нощ в хладилник.
2. На следващия ден премахнете втвърдената мазнина около агнешкото и я изхвърлете. Вдигнете месото и изстържете, но запазете желираните сокове. Накъсайте месото на дребно, махнете големите парчета мазнина и костите. Върнете месото в тавата заедно с желираните сокове и разбъркайте. Оставете настрана.
3. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). За горния слой – обелете и нарежете картофите на еднакви кръгчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода. Веднага щом заври силно, отцедете. Върнете ги обратно в празната тенджера, добавете сметаната и подправете. Сега зависи само от вас – може просто да разстелите картофите върху агнешкото или да ги подредите в редуващи се окръжности от обикновени и сладки. Полейте с останалата в тигана сметана и наредете малки парченца масло. Печете 40 мин – 1 ч до златисто и докато сосът започне да ври.