Салата с градински домати, рикота, бакла и салса верде

02 September 2019 14:08
Салата с градински домати, рикота, бакла и салса верде
25 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 418
  • маз 40
  • нас. маз 6
  • въгл 8
  • захар 6
  • фибри 5
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

12 градински домата с различен размер и форма,
нарязани по различен начин (около 650 г общо)
½ глава червен лук, ситно нарязан
100 г зърна прясна бакла
50 г рикота
За салса верде
1 връзка магданоз, листата откъснати
3 стръка естрагон, листата откъснати
1 връзка босилек, само листата
1 връзка керевиз, само листата
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 ч.л. дижонска горчица
2 с.л. малки каперси, отцедени
150 мл зехтин екстра върджин
1-2 ч.л. качествен шери оцет

Приготвяне

1 Разбъркайте нарязаните домати с лука и малко сол в купа, оставете настрани.
2 Нарежете на ситно зелените подправки, за да приготвите салса верде. Счукайте в хаванче чесъна, дижонската горчица и каперсите и ги добавете към зелените подправки. Овкусете и сипете зехтина. Добавете оцета малко по малко, като опитвате на вкус, спрете, когато киселинността стане достатъчна – трябва да се усеща, но да не се загуби свежият аромат на зелените подправки.
3 Кипнете тенджера с вода и сварете баклата в нея за няколко минути, отцедете и охладете в студена вода, обелете люспите.
4 Разпределете доматите и лука в чинии или ги сложете в голяма чиния за сервиране. Разпръснете отгоре рикотата и салсата верде. Поръсете със зърната бакла и поднесете.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ