Барбун с печено шафранено орзо и бакла

02 September 2019 14:35
Барбун с печено шафранено орзо и бакла
65 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 713
  • маз 30
  • нас. маз 3
  • въгл 59
  • захар 33
  • фибри 12
  • прот 34
  • сол 0

Продукти

2 цели барбуна, почистени
щипка шафран
2 с.л. зехтин
щипка семена фенел
1 глава червен лук, ситно нарязан
шепа магданоз, стеблата и листата
ситно нарязани
½ лимон, кората настъргана
½ глава фенел, тънко нарязан
щипка сушен едросмлян
червен пипер
2 с.л. кедрови ядки
2 с.л. златни стафиди
150 г паста орзо
100 мл шери
180 г чери домати, разполовени
100 г бакла, бланширана и обелена
зехтин
2 стръка мащерка
2 резена лимон, разполовени

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и извадете барбуна от хладилника, за да добие стайна температура. Кипнете чайник с вода и сложете шафрана в купичка. Сипете отгоре 1 с.л. вряща вода и разбъркайте, за да отпусне аромата и цвета си.
2 Загрейте зехтина в незалепващ тиган на умерен до силен огън. Добавете семената фенел, червения лук, стеблата магданоз, лимоновата кора и фенела. Овкусете, прибавете лютия пипер и гответе, като разбърквате, около 5 мин, докато фенелът леко се оцвети. Прибавете кедровите ядки, стафидите и орзото и гответе още няколко минути, после деглазирайте с шерито и шафрана с течността. Гответе още няколко минути, докато течността се изпари, тогава разбъркайте вътре листата магданоз, доматите и баклата, прехвърлете в тава, леко намазана със зехтин. Полейте отгоре 250 мл вряща вода и запечете във фурната за 15 мин.
3 Загрейте грила. Овкусете барбуна отвътре и отвън и сложете мащерката и лимона вътре в рибата. Натрийте я със зехтин, сложете я върху хартия за печене и запечете под грила за 3-4 мин от всяка страна, в зависимост от големината й. Извадете и оставете да отпочине. Щом пастата стане готова, разпределете я в чинии и сложете отгоре рибата.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ