Гаспачо със зелен боб в темпура и мариновани семена кориандър

04 September 2019 10:39
Гаспачо със зелен боб в темпура и мариновани семена кориандър
160 мин. Средно Порции 6

  • ккал 240
  • маз 15
  • нас. маз 1
  • въгл 21
  • захар 9
  • фибри 3
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

За маринованите семена кориандър
25 мл бял винен оцет
1 ч.л. шери оцет
1 с.л. захар
2 ч.л. семена кориандър
За гаспачото
1 кг домати
200 г краставица, обелена и без семките
2 ч.л. каперси
2 скилидки чесън
1 червена люта чушка, без семките
2 с.л. зехтин екстра върджин
1-2 с.л. шери оцет
За зеления боб в темпура
150 мл растително олио
100 г зелен боб, почистен, разполовен и
нарязан по дължина (отстранете
жилавите части и зърната отвътре)
90 г брашно
½ ч.л. семена кимион
½ яйце, разбито
200 мл ледена газирана вода

Приготвяне

1 За маринованите семена кориандър сипете двата вида оцет в малка тенджера заедно със захарта и 25 мл вода. Кипнете, сложете вътре семената кориандър, изключете огъня и оставете да се накиснат.
2 За да обелите доматите, направете кръст с остър нож на върха на всеки от тях, сложете ги в голяма купа и ги покрийте с вряща вода за 1 мин. Отцедете и обелете. Нарежете всеки на четири и ги почистете от семките в цедка, сложена върху купа. Използвайте прецедения сок в следващата стъпка.
3 Разбийте доматите, краставицата, каперсите, чесъна, лютата чушка и 2 ч.л. морска сол в кухненски робот. Прехвърлете в купа и сложете в хладилника за няколко часа, за да се смесят ароматите, после добавете зехтина и разбъркайте. Прибавете 1 с.л. от шери оцета и опитайте на вкус. Ако е нужно, добавете още малко. Разпределете в купи и приберете в хладилника, докато приготвяте зеления боб в темпура.
4 Сипете растителното олио в тенджера с високи стени и загрейте на умерен огън, за да достигнете до температура от 180°С, докато приготвяте темпурата.
5 За темпурата сложете брашното, щипка сол и семената кимион в купа, разбъркайте. Добавете разбитото яйце, после сипете водата. Внимателно разбъркайте, но не прекалявайте – малките бучици помагат на темпурата да добие своята текстура. Тествайте температурата на олиото, като сипете в него малко от темпурата. Тя трябва да зацвърчи веднага и да плава отгоре. Ако изведнъж покафенее, намалете огъня.
6 Разбъркайте зеления боб в темпурата и го изпържете на порции, като го изваждате от олиото с решетеста лъжица, щом стане хрупкав, златист и започне леко да покафенява. Отцедете го върху кухненска хартия и овкусете. Сложете във всяка купа с гаспачо от хрупкавия зелен боб и поръсете с лъжицата малко от отцедените мариновани семена кориандър.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ