Поширани праскови с хрупкав джинджифилов пекан

04 September 2019 11:07
Поширани праскови с хрупкав джинджифилов пекан
60 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 582
  • маз 34
  • нас. маз 15
  • въгл 50
  • захар 27
  • фибри 4
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

110 г брашно
2 ч.л. смлян джинджифил
50 г масло, нарязано на кубчета и
охладено
50 г захар мусковадо
50 г орехи пекан, едро нарязани
1 с.л. тиквени семки, едро нарязани
4 зрели праскови
1 шушулка ванилия
200 мл вино шери
60 г масло
2 с.л. кленов сироп
100 г гъсто кисело мляко, за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Покрийте тава с хартия за печене. За хрупкавия пекан сложете брашното в купа заедно с джинджифила и щипка сол, добавете маслото и го втрийте в сместа, докато получите трохи. Прибавете захарта, орехите пекан и тиквените семки. Сипете малко вода и разбъркайте сместа с пръсти (от това ще се получат хрупкави парченца). Сипете сместа в тавата и запечете за 15-20 мин, докато стане златиста и хрупкава. Извадете от фурната, оставете да се охлади леко и начупете на парченца. Този етап може да направите няколко часа предварително.
2 Нарежете прасковите наполовина и извадете костилките, но ги запазете. Разрежете шушулката ванилия и сложете семенцата в тенджера заедно с шерито, маслото, кленовия сироп и костилките (те ще придадат приятна нотка на бадеми), добавете и шушулката. Загрейте внимателно, като разбърквате, докато маслото се разтопи и сместа започне да къкри. Добавете разполовените праскови и ги поширайте за 20-30 мин, докато омекнат. Сервирайте прасковите в малки купи, поляти с течността от варенето, лъжица кисело мляко и ги поръсете с хрупкавия пекан.
Прочетете повече за:
1 от 5-на-денпрасковипекан
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ