Идеалният крок мосю

09 September 2019 11:13
Идеалният крок мосю
50 мин. Средно Порции 2

  • ккал 876
  • маз 62
  • нас. маз 31
  • въгл 46
  • захар 6
  • фибри 2
  • прот 31
  • сол 4

Продукти

За сандвича
4 резена бял хляб с квас
20 г масло, разтопено
1 ч.л. дижонска горчица
100 г настъргано сирене грюйер
4 тънки резена качествена пушена шунка
За соса бешамел
125 мл мляко
125 мл сметана
1 скилидка чесън, смачкана
2 дафинови листа
1 малка глава лук, ситно нарязан
20 г масло
20 г брашно
1 пълна ч.л. дижонска горчица
прясно настъргано индийско орехче
За майонезата с горчица
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. майонеза

Приготвяне

1 Най-напред пригответе идеалния сос бешамел. Сложете млякото, сметаната, чесъна, дафиновите листа и лука в малка тенджера на умерен огън и разбъркайте. Загрейте, докато почти заври, изключете огъня и оставете за 10 мин да се ароматизира сместа. Прецедете течността през цедка и отстранете дафиновите листа и лука.
2 Разтопете маслото заедно с брашното в друга тенджера и гответе на тих огън, докато започне да ухае на бисквити. Постепенно сипете и разбъркайте вътре топлото мляко, оставете да къкри, продължавайте да бъркате непрекъснато, добавете и дижонската горчица, щипка прясно настъргано индийско орехче и малко сол. Трябва да се получи приятен плътен сметанов сос с дълбок вкус.
3 Намажете резените хляб с разтопеното масло. Сложете ги в тава и ги запечете от едната страна под грила с намазаната част нагоре, докато станат златисти. Извадете ги от фурната и я загрейте до 220°С (200°С с обдухване).
4 Обърнете обратно запечения хляб и намажете всеки резен с тънък слой дижонска горчица, след това със сос бешамел. Покрийте соса с настърган грюйер и сложете отгоре резен шунка. Оформете хляба на два сандвича, намажете ги отгоре с тънък слой сос бешамел и поръсете с още грюйер. Сложете сандвичите във фурната и ги запечете за 10-15 мин, докато станат златисти. Смесете горчицата с майонезата и сервирайте заедно със сандвича.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ