Как хормоните в млечните продукти влияят върху плодовитостта

09 September 2019 14:22
Как хормоните в млечните продукти влияят върху плодовитостта
Темата за хормоните в храната ни е важна и причината е, че тези приетите хормони могат да се окажат вредни за здравето ни. Често млечните продукти не участват в дискусията, когато трябва да бъдат първата храна, която изследваме.

Изследването The Milk We Drink, Food For Thought, проведено от малък екип доктори в Hadassah Hebrew University Medical Center, засяга този проблем. Те не само откриват взаимовръзка между млечните продукти и приетите хормони, но също така установяват, че тези хормони могат да имат негативно влияние върху способността ни за възпроизводство.

Поради много на брой социополитически и икономически фактори, съвременната млечна индустрия е в бизнеса на производство на огромни количества краве мляко с все по-бързи темпове.

Това налага кравите да бъдат оплодени, докато все още дават мляко, за да се съкрати времето между „сухия“ ѝ период и следващия цикъл на кърмене.

Бременното животно природно произвежда значително количество полови хормони, които се съдържат и в млякото, което пием (не можете да филтрирате хормоните).

Учените, които изследват хормоните в краве млякото, изразиха притесненията си относно количеството на естрон, естроген сулфат и прогестерон, които се съдържат в млечните продукти.

Някои са особено притеснени за съдържанието на хормоните в пълномасленото мляко, маслото и сиренето, защото естогенът и прогестеронът са мастно разтворими и на основата на холестерол, а тези храни са с високи нива на холетерол в сравнение с нискомаслените млечни продукти.

Предварителни изследвания, проведени, за да установят дали човешкото тяло усвоява и е засегнато от тези чужди хормони, заключиха положителен резултат. След консумирането на 600 мл краве мляко от изследваните лица, нивата им на фоликулостимулиращия хормон, лутеинициращия хормон и тестостерона са се понижили драстично.

Това означава, че половите хормони в краве млякото са били усвоени от тялото и са предизвикали хормонален. Понижаването на нивата на тестостерон предполага, че краве млякото може да влияе негативно на мъжката плодовитост.

За да потвърдят хипотезата си относно връзката между краве млякото и плодовитостта, учените цитират друго изследване, което анализира влиянието на пълномаслените млечни продукти върху производството и формата на сперматозоиди. В Съединените американски щати, Иран и Испания установяват, че спермата на изследваните лица е подложена на негативно влияние в резултат на консумиране на млечни продукти.

Изследователите смятат, че ако потребителите изключат млечните продукти от хранителните си режими, вероятно ще могат да спрат лекарствата и посещенията на медицински заведения.
 
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ