Агнешки джолан по мадраски

19 September 2019 16:29
Агнешки джолан по мадраски
400 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 736
  • маз 39
  • нас. маз 13
  • въгл 23
  • захар 13
  • фибри 9
  • прот 69
  • сол 1

Продукти

4 с.л. кисело мляко
1 с.л. кимион на прах
1 ч.л. куркума
4 агнешки джолана
2 с.л. слънчогледово олио
4 глави лук, тънко нарязани
4 с.л. мадраско къри на прах
8 скилидки чесън, настъргани или счукани
4-5 см парче джинджифил, настърган
220 г консерва ситно нарязани домати
3 цели сушени червени люти чушки
5 листа къри
4 шушулки кардамон, сцепени
3 с.л. маринован лайм
300 мл пилешки бульон
ситно нарязана мента, ориз и хляб наан,
за сервиране

Приготвяне

1 Сложете киселото мляко, кимиона на прах, куркумата и агнешките джолани в купа и ги разбъркайте добре, за да може месото да се покрие равномерно. Похлупете купата и я оставете в хладилника за 2 часа или за цяла нощ, ако имате време.
2 Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Загрейте олиото в голяма огнеупорна касерола и запържете джоланите за 10 мин, докато станат равномерно кафяви. Извадете ги от съда. Запържете лука за 10 мин до златистокафяво. Добавете кърито на прах, чесъна, джинджифила и ги запържете за 3 мин, докато усетите аромата им. Върнете агнешкото в касеролата заедно с доматите, лютите чушки, листата къри, кардамона и маринования лайм. Разбъркайте добре и сипете бульона. Загрейте до завиране, похлупете съда и оставете във фурната за 3 часа.
3 Махнете капака и печете още 1 час, така част от течността ще изври, а месото ще потъмнее. Щом агнешкото стане съвсем крехко, оставете го да отпочине за 30 мин. Може да го оставите да изстине напълно и да го затоплите на следващия ден, така вкусът и ароматът ще са още по-интензивни. Може да приготвите ястието до два дни предварително. Поръсете го със ситно нарязана мента и го сервирайте с хляб наан и ориз.
Прочетете повече за:
калцийфибрижелязо2 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ