10 храни, които не трябва да държите в хладилника

20 September 2019 16:15
10 храни, които не трябва да държите в хладилника
Случва ли ви се в хладилника ви да има толкова продукти, че често да не виждате напълно с какво разполагате? Вероятно по рафтовете има такива, на които мястото им изобщо не е там.

Освен това се обзалагаме, че има храни, за които е по-добре да не бъдат съхранявани в хладилника и ще издържат далеч по-дълго на стайна температура. Правилното съхраняване на храната може да помогне в борбата срещу изхвърлянето ѝ, като същевременно освобождавате място в хладилника за продукти, които трябва да бъдат охлаждани.

Ето и някои от храните, които не трябва да държите в хладилника...

Хляб
Той изсъхва и мухлясва много по-бързо, когато се съхранява в хладилника, така че защо бихте искали да го правите? Вместо това, го дръжте на хладно и сухо място.

Лук
Извадете ги от шкафа за зеленчуци в хладилника – мястото им не е там! Лукът издържа най-дълго на сухи и проветриви места, далеч от храни, на които могат да придобият аромата им. Но задължително ги съхранявайте на тъмно място, иначе ще се развалят. Не забравяйте, че ако се нуждаете само от половин глава лук, може да замразите останалата част.

Чесън
Лесно се намира, ако е в шкафа за зеленчуци в хладилника, но ако не разполагате с място, няма проблеми да бъде на сухо и проветриво място.

Авокадо
Съхраняването им в хладилник гарантира, че от камък ще се превърнат в каша, вместо да узреят. Дръжте ги в отворени торби и ако трябва да забързате процеса на зреене, сложете банан при тях. Разбира се, веднъж разрязани, най-добре да ги съхранявате в хладилника.

Домати
Знаете, че вкусът им е по-добър при стайна температура и почти не се усеща, ако са твърде студени, затова и ги подредете на кухненския плот.

Мед
Той е естествен консервант и не изисква охлаждане, така че го върнете в шкафа с продукти.

Сладкиш
Освен, ако сладкиша ви не е със сметана, пълнеж с крема сирене или глазура, няма проблеми да го съхранявате в плътно затворена кутия до 3 дни (ако изобщо издържи толкова дълго време, преди да го изядете!)

Пъпеши
Ако пъпешът е цял, не го дръжте в хладилника. Може да го държите във фруктиера, защото няма нужда да се охлажда. Когато го разрежете, използвайте фолио, за да го покриете и тогава го приберете в хладилника.

Кафе
Без значение дали е на зърна или вече смелено, кафето никога не трябва да се държи в хладилника, защото поглъща миризми. Вместо това го съхранявайте в кутия с капак.

Яйца
Повечето хора бързат да приберат яйцата в хладилника, веднага щом са се прибрали от пазар. Ако кухнята ви е достатъчно хладна (малко под 20°C), може да ги държите на стайна температура, а резултатите при печене и варене ще бъдат по-добри с тях.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ