Стефан А. Щерев: Голямото удоволствие е в малката хапка

20 September 2019 17:28
Стефан А. Щерев: Голямото удоволствие е в малката хапка
Да кажем, че е колоритна и ексцентрична личност съвсем не е достатъчно, защото енергията, която Стефан А. Щерев излъчва, чисто и просто трябва да бъде усетена лично. За щастие, при добро желание това не е мисия невъзможна, защото актьорската му професия ни позволява да го наблюдаваме на театралната сцена, а телевизионната му кариера ни среща с него на малкия екран със „100% будни“ по БНТ. И след като уважи поканата ни, ще можете дори да вкусите две от рецептите му, пресъздаващи необятната му любов към храната...

Очевидно графикът ти е от натоварените. Какъв хранителен режим ти позволява да спазваш?
Графикът си е график. Режимът не е в графика. Спазвам простите правила на вечно младите хора – не смесвам несъчетаеми храни, внимавам как са приготвени и се старая да не ям късно вечер. Графикът не е сложна материя. Просто не обичам да го споменавам. Когато кажа “график” и се сещам за градския транспорт – не го ползвам, но и той не ползва графика, а се съобразява с трафика.

Какво закуси тази сутрин?
Едно рохко яйце и десет маслини. Обичам яйца във всякакъв вид. Експериментирам с тях. Омесването им с (почти) всичко е възможно, поощрително и хранително. Сега холестерол-феновете ще се възмутят, но ако спазваме правилото, че отровата е в дозата, така и холестеролът ще е в нивата си.

За да бъдеш „100% буден“, с какво започваш деня си?
С крещене във възглавницата. Веднага след като се събудя и прогледна, забивам глава там и викам силно. Защо ли? Гласът събужда цялото тяло, вибрациите будят мозъка, карат сърцето да бие равномерно, човек се чувства облекчен след такава практика. Не трябва много – минута, две. Ефектът е поразителен. Не е мое изобретение. Знаех си, че ще си помислите „Ами възглавницата, защо?“. За да не тормозя никого наоколо – тя заглушава и омекотява звука.

Имаш наистина впечатляващо отношение към храната. На кого дължиш тази любов?
На Армандо – моят състудент от Нови Сад. Това е човекът, който толкова вкусно ядеше дори люти чушки на филийка хляб. От него се научих, че голямото удоволствие е в малката хапка. А големият вкус е на върха на ножа на готвещия. 

Кой е вкусът на детството ти?
Картофената супа на баща ми. Не мога да я докарам като неговата. Някак всичко му е точно – и продуктите, и пропорциите, и застройката. Доскоро и таратора му не можех да докарам. Това е човек, който си е измислил метод и система за нарязване на краставицата на фини 1 мм кубчета на ръка, без да бърза! Аз наскоро опитах една вълшебна смес, която ще споделя с вас, и оттогава не се и опитвам да наподобя търпеливото рязане на баща ми.

Научихме, че си колекционер. Коя е подправката с най-интересна история, която притежаваш?
Колекционерът е куратор, събира в някакъв ред, някаква логика, вкус. Аз съм прост събирач на емоционална памет. Вкусовете помнят мястото и мястото помни вкусове. Събрал съм огромно количество подправки от цял свят и продължавам. Танзанийски, исландски, Вануату, Кариби. Моля хората да ми носят. Това са пощенските им картички или магнити за хладилника. Имам една великолепна смес от любим пазар в Йерусалим – Махане Йехуда. Там ходих поне пет пъти, за да вкусвам подправките.

Знаем, че театърът те отвежда и в Египет. С какви впечатления остана от кухнята на тази древна страна?
Египет е огромен кръстопът. От навици и вкусове. Средиземноморското влияние се усеща в рибите, Африка се усеща в месата, Изтокът е в ориза и подправките. Възхитително е да ядеш на улицата в “долна” кръчма. Без вино или бира. Има някои подправки, които ме влудяват и искам веднага да намеря същите. Последния път донесох около 3 кг всякакви подправки, смески, прахове и треви.

Имал си възможност да се докоснеш и до китайската храна в Съчуан. Какви хранителни съкровища откри там?
Съчуан е лютата област на Китай. Много люта. Опитах всевъзможни пържени скорпиони, кокоши крака, снежен краб, хотпот, съчуански специалитети. Останах очарован от супите – наситен вкус от бульон и свежи зеленчуци. Видях и пазарите, откъдето всички купуват храна. Ужасно място. След това ядох чийзбургер в популярно заведение, не можех друго.

Коя е любимата ти чужда кухня?
Нямам такава. Обичам ориенталска, италианска, северна, френска, аржентинските стекове, американските рибай стекове, рибата на Хърватия, пастата на Италия, чевапите на Сърбия, айвара на Македония, мусаката на Гърция, фоаграто на Франция, стридите на Париж, сьомгата в Дания, свинското с миди на Португалия. Обичам да вкусвам.

Коя е най-странната храна, 
която някога си опитвал?
Кокоши крак на клечка. Мисля, че по-странно усещане не съм имал. Да, в Китай, къде другаде.

Кое е ястието, което според теб 
най-добре пресъздава българския дух и култура?
Най-класическата и проста шопска салата. В нея има... Ах, в нея има вкус, трикольор, много време за споделяне.

Награждаваш ли се с нещо вкусно за чудесно свършена работа?
Винаги. Обичам да ми се привиди, да ми се иска ей сега да го направя. Спонтанните решения ме водят. Веднъж, болен и изнемощял, имах направо видение. Ядеше ми се супа. Разбира се, ще кажете вълшебна кокоша жълта супа, но не. Ядеше ми се гаспачо. Тези, които ми познават навиците, знаят, че доматен сок и доматена супа не вкусвам, не понасям втечнен домат. Та събуждам се с желание за доматена супа. Нямам идея как се прави, никога не съм правил. Часът е 21:00, месец май. Станах да търся домати, пресен лук, чушка, целина, въобще премятах през ума си какво да сложа вътре. Намерих всичко и гаспачото стана лекарство. Добавих люта чушчица, кориандър, маслиново масло, морска сол, краставица... разказвам в момента и пак искам от същото. Такива награди си правя.

Ако можеш да се оприличиш на

ястие, какво би бил?
Поширано яйце със сос „Оландез“, с леко поръсен пипер и див зелен лук.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Интервюто е публикувано в брой 197 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ