Испански ориз с калмари, скариди и фенел

24 September 2019 15:03
Испански ориз с калмари, скариди и фенел
65 мин. Средно Порции 4

  • ккал 473
  • маз 17
  • нас. маз 3
  • въгл 49
  • захар 5
  • фибри 5
  • прот 24
  • сол 1

Продукти

300 г почистен калмар или сепия
8 едри кралски скариди, с главите и черупките
5 с.л. зехтин
1 ч.л. семена фенел, запечени
сокът и настърганата кора от 1 лимон
4 скилидки чесън, тънко нарязани
2 глави лук, тънко нарязани
1 глава фенел, ½ тънко нарязана с мандолина,
½ ситно 
нарязана, стръковете запазени
200 г ориз за паеля или ризото
125 мл бяло вино
3 пакетчета мастило от сепия
500 мл пилешки или рибен бульон
ситно нарязан магданоз, за сервиране

Приготвяне

1 Нарежете калмара на кръгчета и го сложете в купа заедно с пипалата, скаридите, 4 с.л. зехтин, семената фенел, лимоновия сок и половината чесън. Подправете, разбъркайте и оставете купата настрана.
2 Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Загрейте останалия зехтин в широк и плитък съд, подходящ за фурна. Запържете лука и ситно нарязания фенел за около 10 мин, докато омекнат и започнат да стават златисти. Добавете останалия чесън и гответе още 5 мин. Разбъркайте всичко с ориза и го запържете, докато зрънцата започнат да се пропукват. Сипете виното, мастилото от сепия и бульона и загрейте до завиране, като разбъркате леко, за да може мастилото да се разпредели равномерно. Сложете повечето от нарязания калмар, но запазете няколко кръгчета и пипалца.
3 Сложете съда във фурната и гответе 25 мин. Прибавете скаридите и останалия нарязан калмар върху ориза и ги поръсете с мазнината от маринатата. Върнете съда във фурната за още 10 мин, докато оризът поеме течността, а  морските дарове са готови. Поръсете с тънко нарязания фенел и стръкчетата му, с настърганата лимонова кора и със ситно нарязания магданоз. Поставете съда в средата на масата и оставете всеки да си сипва.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ