Роджак

24 September 2019 15:29
Роджак
33 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 168
  • маз 4
  • нас. маз 1
  • въгл 28
  • захар 25
  • фибри 3
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

1 манго, леко недозряло
1 папая, не твърде зряла
1 голяма по-тръпчива ябълка
(например Грени смит)
400 г почистен ананас (около
1 по-дребен плод), нарязан
на кубчета
½ краставица, обелена и
нарязана на кубчета
½ пъпеш (зелен, не оранжев)
30 г печени безсолни
фъстъци, съвсем едро
нарязани
1 с.л. семена бял сусам, леко
запечени
За дресинга
2 с.л. тамариндова паста
2 ч.л. рибен сос (по желание)
сокът от 2 лайма
2 с.л. палмова захар или мека
кафява захар
1 ч.л. люта чили паста или
2 червени люти чушки, без
семките, ситно нарязани

Приготвяне

1 Смесете съставките за дресинга. Обелете мангото и изрежете плода от двете страни на костилката. Оберете и останалата месеста част и я нарежете на тънко, като махате натъртените или смачканите парченца. За това ястие ви е нужен твърд плод. Обелете папаята, разполовете я, отстранете семките и я нарежете на тънко. Направете същото и с пъпеша.
2 Може да обелите ябълката или да я оставите с кората, както предпочитате. Разполовете я, почистете и нарежете на тънко или на дребни кубчета. Внимателно разбъркайте плодовете с дресинга (най-добре го направете с ръце). Опитайте, може да прецените, че десертът има нужда от още малко лайм, за да компенсира сладките плодове. Ако го използвате като гарнитура, а не като плодова салата, добавете и ситно нарязан кориандър. Преди да сервирате, поръсете роджака с фъстъците и сусаменото семе.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ