Кхати дал

24 September 2019 16:05
Кхати дал
105 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 457
  • маз 9
  • нас. маз 4
  • въгл 68
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 25
  • сол 0

Продукти

За дала
430 г жълт нахут или червена леща
½ ч.л. куркума
2 едри домата, ситно нарязани
(може да ги обелите)
5 см парче джинджифил, обелено
и настъргано
2 скилидки чесън, настъргани
2 зелени люти чушки, ситно нарязани
(без семките, ако не обичате много люто)
2 с.л. тамариндова паста
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. смлян кориандър
За подправките
2 с.л. олио или гхи (или смес от олио
и масло)
½ ч.л. кимион на зърна
8 скилидки чесън, тънко нарязани
3 сухи люти чушки, едро натрошени
12 листа къри, свежи или замразени
(по желание)

Приготвяне

1 Накиснете жълтия нахут за около 40 мин и го изплакнете добре. Сложете го в голяма тенджера с дебело дъно заедно с куркумата, доматите, джинджифила, чесъна и лютите чушки. Добавете 1,7 л вода и загрейте до завиране. Намалете котлона и гответе, докато получите гъсто пюре, като добавяте вода, ако започне да засъхва. Далът може да е като супа или да е гъст, зависи как го харесвате. Оставете го да изври, за да е гъст, или го разредете с вода. Подправете на вкус.
2 Щом далът достигне предпочитаната от вас гъстота, добавете тамариндовата паста, лютия червен пипер (пропуснете го, ако смятате, че далът е вече достатъчно лют), смления кориандър и подправете на вкус.
3 Последната стъпка от приготвянето на дал е добавянето на подправките. Загрейте олиото или маслото гхи в тиган и добавете семената кимион. Запържете ги на умерен огън за около 30 сек, сложете чесъна и пържете още 10 сек (накрая чесънът трябва да е златист, но не и кафяв, затова засега това му стига). Накрая добавете натрошените люти чушки и листата къри (ако използвате). Пържете, докато сухите люти чушки леко променят цвета си, а листата къри станат хрупкави. Полейте дала с подправките и разбъркайте. Похлупете съда и оставете ястието да престои няколко минути, преди да го сервирате.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ