Кхати дал

24 September 2019 16:05
Кхати дал
105 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 457
  • маз 9
  • нас. маз 4
  • въгл 68
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 25
  • сол 0

Продукти

За дала
430 г жълт нахут или червена леща
½ ч.л. куркума
2 едри домата, ситно нарязани
(може да ги обелите)
5 см парче джинджифил, обелено
и настъргано
2 скилидки чесън, настъргани
2 зелени люти чушки, ситно нарязани
(без семките, ако не обичате много люто)
2 с.л. тамариндова паста
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. смлян кориандър
За подправките
2 с.л. олио или гхи (или смес от олио
и масло)
½ ч.л. кимион на зърна
8 скилидки чесън, тънко нарязани
3 сухи люти чушки, едро натрошени
12 листа къри, свежи или замразени
(по желание)

Приготвяне

1 Накиснете жълтия нахут за около 40 мин и го изплакнете добре. Сложете го в голяма тенджера с дебело дъно заедно с куркумата, доматите, джинджифила, чесъна и лютите чушки. Добавете 1,7 л вода и загрейте до завиране. Намалете котлона и гответе, докато получите гъсто пюре, като добавяте вода, ако започне да засъхва. Далът може да е като супа или да е гъст, зависи как го харесвате. Оставете го да изври, за да е гъст, или го разредете с вода. Подправете на вкус.
2 Щом далът достигне предпочитаната от вас гъстота, добавете тамариндовата паста, лютия червен пипер (пропуснете го, ако смятате, че далът е вече достатъчно лют), смления кориандър и подправете на вкус.
3 Последната стъпка от приготвянето на дал е добавянето на подправките. Загрейте олиото или маслото гхи в тиган и добавете семената кимион. Запържете ги на умерен огън за около 30 сек, сложете чесъна и пържете още 10 сек (накрая чесънът трябва да е златист, но не и кафяв, затова засега това му стига). Накрая добавете натрошените люти чушки и листата къри (ако използвате). Пържете, докато сухите люти чушки леко променят цвета си, а листата къри станат хрупкави. Полейте дала с подправките и разбъркайте. Похлупете съда и оставете ястието да престои няколко минути, преди да го сервирате.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ