Кетчупът невинаги е съдържал домати

26 September 2019 13:27
Кетчупът невинаги е съдържал домати
Ако играете на асоциации и трябва да накарате отбора си да познае думата „домат“, вероятно ще опитате да им подскажете чрез кетчуп. Това е така, защото може би дори не подозирате, че в началото кетчупът се е правел като китайски сос от ферментиралата риба kê-tsiap. Съставките му започват да се променят, когато британците опитват да го пресъздадат в края на XVII или началото на XVIII век, като към него добавят гъби, орехи, скариди и аншоа. През 1812 година Джеймс Мийз предлага първата писмена рецепта за кетчуп, който се прави с домати.

Още факти:

По време на Голямата депресия кетчупът вече не се използва единствено като топинг и дип, а като основно ястие – смесен с гореща вода и сервиран като супа.

Кетчупът е чудесно средство за премахване на петна. С него можете да изчистите предмети със сребристо покритие и полиране на монети.

В началото на XVIII век населението на Европа е имало по-голямо доверие към кетчупа като хранителен продукт, отколкото към доматите. Част от тях са вярвали, че консумацията на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до смърт.

Кетчупът в бутилка се придвижва с една и съща скорост по нея, с каквато скорост се движи и градинския охлюв.

Кетчупът от банани не е измислица! За първи път е направен във Филипините през Втората световна война. По това време има дефицит на домати, заради това производителите са потърсили съставка, която имат в изобилие – бананите.
Прочетете повече за:
кетчупдоматибанани
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ