Съвършените макарони със сирене

30 September 2019 11:13
Съвършените макарони със сирене
55 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 679
  • маз 38
  • нас. маз 23
  • въгл 51
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 31
  • сол 2

Продукти

500 г дребни макарони
80 г масло и още за разбъркване
на пастата
3 с.л. брашно
600 мл пълномаслено мляко
170 г кондензирано мляко
700 г зрял чедър, 500 г настърган
на едро, 200 г нарязан на дребно
1 с.л. синап на прах
голяма щипка кайенски пипер
1 с.л. мармайт
малко малцов, ябълков или червен
винен оцет
по 50 г настърган пармезан (или
вегетарианския му вариант),
пресни трохи и сухи трохи

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сварете макароните в подсолена вода за 2 мин по-малко от посоченото на опаковката време, така че да останат по-твърди. Отцедете ги добре и ги разбъркайте с малка бучка масло, за да не слепнат.
2 Разтопете останалото масло в тенджера с дебело дъно, докато стане на пяна и потъмнее до светлокафяво. Отделете 1 с.л. в купичка и върнете тигана на котлона. Поръсете маслото с брашното и го запържете с готвене за 3 мин, докато стане като груба паста. Добавете млякото малко по малко, като не спирате да разбърквате и изчаквате сосът да стане гладък след всяко добавяне. Щом сложите цялото количество мляко, поръсете соса с кондензираното мляко и добавете настъргания чедър шепа по шепа, докато получите гъст сос със сирене. Разбъркайте го със синапа на прах, кайенския пипер, мармайта и оцета и подправете на вкус със сол и черен пипер.
3 Дръпнете тенджерата от огъня и сипете макароните в соса. Разбъркайте ги с дребно нарязания чедър. Пресипете съдържанието на тенджерата в голям намаслен съд за печене на фурна. В купичка смесете трохите, пармезана и малка щипка кайенски пипер. Ако желаете, добавете и щипка морска сол на люспи. Поръсете макароните с трохите и със запазената 1 с.л. кафяво масло и запечете за 30 35 мин, докато се получи хубава равномерна коричка, а сосът закъкри. Оставете макароните да поизстинат за 10 мин и ги сервирайте направо от съда.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ