Суперкомпютър знае по-добре от вас какви вкусове ще ви харeсат

02 October 2019 12:01
Суперкомпютър знае по-добре от вас какви вкусове ще ви харeсат
По всяка вероятност си мислите, че имате доста добра представа каква храна обичате и от каква меко казано ви побиват тръпки. Оказва се, че е възможно да се влюбите във вкусови комбинации (ягоди и халапеньо ли!?!), за които дори не ви е минавало през ум да изпробвате.

За тези от нас, които не понасяме аншоа, да наблюдаваме приятел как похапва с удоволствие, ни докарва до истинско объркване в най-добрия случай. Но всички имаме различни вкусови рецептори и те са неревоятно сложни сами по себе си. Дали харесваме или не определена храна се дължи на комбинация от фактори: вкус, обоняние, мирис, текстура и дори температура. Вкусът и аромата са изненадващо различни. Вкусът се отнася до петте вкусови усещания – сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Ароматът, от друга страна, определя цялостното ни усещане от храната, която опитваме. И докато езикът ни осигурява основното средство, чрез което вкусваме, обонянието ни представлява до 80% способността ни да усещаме вкуса. Така че обонянието ни се определя от съчетание между вкуса и мириса, които пък зависят от съставките в нашата храна и начина, по който тя е приготвена. С други думи, обонянието ни представлява нещо като математическо уравнение и е напълно възможно да си представимм личните уравнения за нашите индивидуални предпочитания.

Именно това е подходът, който суперкомпютърът, разработен от американска технологична компания и шеф Уотсън, прилага по отношение на вкуса. Той „разчита химичния състав на стотици различни съставки“ и анализира рецепти. При събирането на тези данни и засичането на определени модели, шеф Уотсън научи как да предлага до четири различни съставки, които се съчетават напълно безпроблемно. Четири не звучи като много, докато не осъзнаете, че така може да се получат около един квинтилион възможни комбинации.

Не е изключено в близкото бъдеще да разполагаме с лични шеф-готвачи в дома си, под формата на супер компютри, които изучават вкуса и хранителните ни предпочитания.  
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ