Често допускани грешки при гриловане

02 October 2019 14:56
Често допускани грешки при гриловане
Гриловането не е просто да хвърлите едно месо на горещата решетка, докато изпълни въздуха с неповторимо ухание. Тази техника за приготвяне на храната определено може да бъде по-сложна отколкото изглежда. Допускат се доста често срещани грешки при приготвянето на барбекю.

Едно от грешните схващания е, че готвенето върху непочистен грил, може да добави аромат към месото. Но, това не е вярно. Единственото, което се случва, е да цапа месото. Заради това съветваме да почиствате решетката след всяко използване на грила.

Друга теория гласи, ако пламъкът е горещ, то грилът е готов, за да поставим месото върху него. Това невинаги е вярно. Въпреки че с ръката си можете да усетите топлината, излъчвана от огъня, възможно е решетките на скарата все още могат да бъдат хладни. За да избегнете този момент, оставете грила да загрее за още 10 минути, преди да започнете да готвите върху него. Ако не успеете да задържите ръката над грила за повече от 3 секунди, означава, че вече е достатъчно горещ.

Освен това не трябва да поставяте храната да се грилова, ако непосредствено сте я извадили от хладилника. Оставете я да се стопли до стайна температура, преди да я подредите върху решетката.

Някои хора смятат, че използването на термометър, за да проверят готовността на храната, е същото като да управляват велосипед с помощни колелца. Естествено не е точно така. Неизползването на термометър е като пилот, който не използва екипировката си за навигиране. Ако термометърът може да ви помогне да сготвите месото, точно колкото искате, защо да не го използвате?

Друга често допускана грешка при гриловането... използването на сосове твърде рано. Сосовете добавят аромат, но ако се използват прекалено рано в процеса на готвене, захарта ще изгори и ще ви остави нещо, което не искате по храната си. За да предотвратите тази кулинарна катастрофа, добавяйте сосовете през последните 5 минути от гриловането.

И за финал – грешка е да не оставите храна да отпочине. Знаем, че гладът и уникалният аромат ви насърчават веднага да посегнете към сготвената храна, но твърде ранното й разрязване, води до загубата на всичките сокове, което ще доведе до сервирането на сухо месо в чинията. Заради това проявете търпение, завийте храната във фолио и я оставете да отпочине за 10 минути.

Ако съумеете да не допускате тези грешки при гриловането, ще се радвате на перфектни резултати!
 
 
Прочетете повече за:
грилмесогрешки
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ