Бавно готвени тиквички с фенел и домати

07 October 2019 14:00
Бавно готвени тиквички с фенел и домати
90 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 459
  • маз 23
  • нас. маз 8
  • въгл 38
  • захар 14
  • фибри 10
  • прот 15
  • сол 1

Продукти

1 кг тъмнозелени тиквички
4 с.л. зехтин и още малко, за сервиране
1 стрък розмарин и още нарязани листа,
за сервиране
щипка семена фенел
2 глави червен лук, ситно нарязани
щипка лют червен пипер
½ глава фенел, нарязана
2 скилидки чесън, смачкани
50 мл бяло вино
500 г домати, нарязани
1 с.л. червен винен оцет
2 с.л. каперси
400 г консерва маслен боб, отцеден
2 големи резена хляб с квас, за
сервиране
меко прясно козе сирене, за сервиране
1 с.л. риган, за сервиране

Приготвяне

1 Разполовете, почистете от семките и нарежете тиквичките на хапки. Посолете и оставете да се отцедят в гевгир за 30 мин.
2 Загрейте зехтина в широк тиган на умерен огън. Добавете розмарина и семената фенел и гответе няколко минути, докато розмаринът зацвърти. Прибавете червения лук, лютия пипер, фенела и голяма щипка сол, гответе 10 мин, докато лукът започне да се оцветява и омекне.
3 Добавете чесъна и гответе още 1-2 мин, като разбърквате. Усилете огъня, сипете тиквичките, поръсете със смлян черен пипер и гответе 10 мин, като разбърквате, за да не залепнат.
4 Деглазирайте тигана с бялото вино и гответе, докато се изпари. Добавете доматите и червения винен оцет. Разбъркайте, за да се смеси всичко, намалете огъня и гответе на тих огън поне 35 мин, като разбърквате от време на време, докато доматите се сгъстят и тиквичките поемат от ароматите в тигана. Разбъркайте в тях каперсите и масления боб, за да се стоплят отвътре.
5 Запечете резените хляб и ги разрежете на две. Разпределете сместа в четири чинии, намажете хляба с козето сирене, полейте с малко зехтин, поръсете отгоре риган и розмарин и сервирайте.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ