Донъти с къпини

07 October 2019 18:00
Донъти с къпини
150 мин. Средно Порции 10

  • ккал 239
  • маз 10
  • нас. маз 3
  • въгл 30
  • захар 7
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

50 г масло
150 мл пълномаслено мляко
1 с.л. суха мая
1 с.л. кристална захар и още
за овалване 
на донътите
300 г силно бяло брашно за хляб
и още 
за поръсване
1 яйце, леко разбито
растително олио, за формите и за
пържене
яйчен крем с дафинов лист, за сервиране
За сладкото от къпини
250 г захар за сладко
500 г къпини
½ лимон, сокът изцеден

Приготвяне

1 Разтопете маслото в тенджера на тих огън. Загрейте леко млякото в друга тенджера. Смесете маята с 1 ч.л. захар и 40 мл затоплено мляко, оставете настрана за 15 мин.
2 Пресейте брашното с голяма щипка сол в купа и разбъркайте вътре останалата захар. Сипете в брашното сместа с маята, останалото мляко (отново го загрейте леко, ако е изстинало, но не го затопляйте много), разтопеното масло и яйцето, разбъркайте, докато получите тесто. Извадете го върху поръсена с брашно работна повърхност и месете 5-10 мин, върнете в купата и покрийте с прозрачно фолио. Оставете за 45 мин до 1 час, докато удвои обема си.
3 През това време пригответе сладкото. Сложете чинийка във фризера. Загрейте захарта на тих огън в тенджера за няколко минути, като внимавате да не загори. Добавете къпините и гответе, докато отпуснат сока си, след това добавете лимоновия сок, усилете огъня и оставете да кипне, като разбърквате внимателно.
4 Отстранете пяната от повърхността и варете около 8 мин. Капнете малко от сладкото върху студената чинийка – ако капката се задържи и се набръчка при докосване, значи сладкото е готово. Ако капката се разлее, оставете го още малко на огъня и опитайте отново. Охладете го за кратко, докато завършите приготовлението на донътите.
5 Омесете тестото за 1-2 мин, докато излезе въздухът, разделете го на 10 части и оформете топки от тях. Прехвърлете ги върху намаслена тава и покрийте с прозрачно фолио, но така че да не пречи на донътите да се надигнат при втасването. Оставете ги за 30 мин.
6 Загрейте олиото в тиган за дълбоко пържене, или напълнете ⅓ тенджера с олио и загрейте до 180°С (хапка хляб трябва да стане златиста за няколко секунди). Сипете малко захар в широка чиния. Изпържете донътите на порции по два или три за 1 мин от всяка страна, докато станат златисти. Извадете ги с решетеста лъжица, отцедете върху кухненска хартия и ги оваляйте веднага в захарта.
7 С помощта на шприц напълнете донътите със сладко (направете малък разрез с нож отгоре на всеки донът, за да ви е по-лесно), после поръсете с още захар. Сервирайте с яйчен крем с дафинов лист или с английски крем. Ако ви остане от сладкото, прехвърлете го с лъжица в стерилизиран буркан. Ще се запази за няколко седмици.
Прочетете повече за:
вегетарианцидонътикъпини
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ