Задушени калмари с фенел и домати

08 October 2019 10:00
Задушени калмари с фенел и домати
110 мин. Средно Порции 2

  • ккал 840
  • маз 48
  • нас. маз 7
  • въгл 25
  • захар 18
  • фибри 11
  • прот 54
  • сол 2

Продукти

3 с.л. зехтин
щипка семена фенел
1 глава лук, ситно нарязан
1 малка глава фенел, ситно нарязана
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
1 с.л. маринован лимон, ситно нарязан
(без вътрешността)
3 скилидки чесън, ситно нарязани
600 г домати, нарязани
2 големи калмара, почистени и нарязани
на кръгчета
200 мл бяло вино
400 мл рибен или пилешки бульон
малка връзка магданоз, листата ситно
нарязани
малка връзка копър, листата ситно
нарязани, и няколко стръка за
сервиране
черен или бял ориз, за сервиране
За майонезата с мастило от сепия
2 жълтъка
1 скилидка чесън, смачкана
½ лимон, сокът изцеден
1 пакетче мастило от сепия
150 мл слънчогледово олио

Приготвяне

1 Загрейте зехтина в тенджера на умерен огън. Запържете семената фенел, лука, фенела, лютата чушка и маринования лимон с щипка сол за 5 мин, докато
омекнат и започнат да ухаят, добавете чесъна и гответе още 1 мин.
2 Прибавете нарязаните домати и гответе няколко минути, намалете огъня и добавете калмарите. Гответе внимателно 3 мин, сипете виното и го оставете
да се редуцира наполовина. Добавете бульона и зелените подправки, оставете да закъкри, покрийте хлабаво с хартия за печене и гответе 1 ч 30 мин, докато калмарите омекнат и станат месести.
3 За да направите майонезата, разбийте жълтъците, чесъна, лимоновия сок и щипка сол, докато се смесят, след това добавете мастилото от сепия и разбийте отново. Бавно сипете и разбърквайте олиото, докато получите гъста и гладка майонеза. Сервирайте калмарите с ориз и лъжица майонеза, като поръсите със стръкчета копър. Съхранявайте в хладилника останалата майонеза.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ