Ароматни скариди със зърнена полента

08 October 2019 14:00
Ароматни скариди със зърнена полента
60 мин. Средно Порции 2

  • ккал 950
  • маз 46
  • нас. маз 25
  • въгл 67
  • захар 16
  • фибри 9
  • прот 58
  • сол 3

Продукти

За полентата
500 мл пълномаслено мляко
1 дафинов лист
120 г полента
1 ч.л. сос Табаско
100 г чедър
За скаридите
300 г сурови кралски скариди,
обелени
2 кочана царевица
рапично олио
50 мл бяло вино
4 стръка пресен лук, ситно
нарязани, за сервиране
За ароматното масло
100 г масло
1 глава лук шалот, ситно
нарязан
1 скилидка чесън, нарязана
по 1 връзка магданоз и
естрагон, листата откъснати
по ½ ч.л. кайенски пипер,
пушен червен пипер, семена
кимион и морска сол
1 с.л. сос Уорчестър
2 ч.л. лимонов сок

Приготвяне

1 За да приготвите полентата, кипнете в тенджера 550 мл вода с млякото и дафиновия лист. Добавете полентата и разбърквайте енергично, докато изчезнат всички бучици. Гответе 30 мин, като разбърквате често. Добавете още малко вода, ако е необходимо, после сипете соса Табаско и чедъра, разбъркайте, докато сиренето се разтопи. Отстранете тенджерата от огъня, извадете дафиновия лист и покрийте хлабаво с чиста кърпа, за да запазите полентата топла.
2 През това време извадете скаридите от хладилника, за да добият стайна температура, посолете ги.
3 Пригответе маслото, като разбиете всички съставки с 2 с.л. вода в кухненски робот, докато се съединят добре.
4 Загрейте тиган. Намажете кочаните царевица с малко рапично олио и ги посолете. Изпържете ги, като ги обръщате, докато зърната се надуят, станат тъмножълти и започнат да почерняват. Извадете кочаните от тигана, оставете малко да изстинат и изрежете зърната, разбъркайте ги в полентата.
5 Загрейте малко олио в тиган и добавете скаридите. Изпържете ги на силен огън за 2 мин, докато станат розови. Добавете виното, оставете да забълбука и обърнете скаридите на другата страна. Прибавете 2 с.л. от ароматното масло и разбъркайте скаридите, докато то се разтопи. Добавете още 1 с.л. масло в полентата, разпределете я в две чинии, покрийте със скариди, сока от тигана и пресен лук.
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ