Кьофта от сърнешко

10 October 2019 18:00
Кьофта от сърнешко
70 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 445
  • маз 28
  • нас. маз 3
  • въгл 14
  • захар 9
  • фибри 4
  • прот 32
  • сол 3

Продукти

1 филия хляб
500 г смляно сърнешко месо
(помолете месаря да го
смели два пъти, за да му
придаде гладка, фина
текстура)
3 с.л. нарязани листа
кориандър
5 средни зелени люти чушки,
нарязани (или по-малко,
ако не ви харесва
прекалено люто)
1 плодче карамфил, смлян
¼ ч.л. прясно запечен и
смлян кардамон и ½ ч.л.
канела
1 малка глава бял лук, ситно
нарязан
1 яйце
растително олио, за дълбоко
пържене
хляб наан, за сервиране
За соса
5 с.л. олио
2 цели сушени червени люти
чушки, всяка счупена
наполовина
2 плодчета карамфил
1 зелена шушулка кардамон
3 средни глави лук, нарязани
1 с.л. паста от джинджифил и
чесън
¼ ч.л. смляна куркума
2 ч.л. смлян кориандър
2 с.л. доматено пюре

Приготвяне

1 Накиснете хляба във вода. Изстискайте и го натрошете, смесете с мляното месо, 1 ч.л. сол и останалите съставки за кьофта, с изключение на 1 с.л. от зелените люти чушки.
2 Оформете сместа на малки овални топки с размера на топка за голф. Загрейте тиган или уок, не повече от ⅓ пълен с олио, докато се сгорещи силно, но без да запуши, така че парченце хляб да покафенее за 30 сек. Изпържете оформените кьофта на партиди, докато потъмнеят, след това ги оставете да се отцедят върху кухненска хартия.
3 За да направите соса, загрейте олиото в тиган, добавете сушените червени люти чушки, карамфила, кардамона, лука, пастата от джинджифил и чесън и сотирайте, докато лукът стане златистокафяв. Добавете смлените куркума и кориандър, а 30 сек по-късно сипете 2 с.л. вода, за да предотвратите изгарянето на лука и подправките. Намалете топлината, след това добавете пюрето от домати.
4 За да се уверите, че няма сурови подправки, сотирайте, докато олиото с отдели от сместа, след това сипете 250 мл вода и гответе още 2-3 мин. Добавете изпържените кьофта към соса и оставете да къкрят, без да похлупвате, още 8-10 мин, като внимателно ги обръщате няколко пъти. Гарнирайте със зелени люти чушки, преди да сервирате с хляб наан.
Прочетете повече за:
желязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ