Къри с раци

11 October 2019 10:00
Къри с раци
115 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 499
  • маз 38
  • нас. маз 14
  • въгл 14
  • захар 12
  • фибри 7
  • прот 23
  • сол 1

Продукти

85 мл олио
1 ч.л. семена сминдух
1 ч.л. семена синап
2 скилидки чесън, нарязани
2-3 зелени люти чушки,
нарязани
4-5 см парче джинджифил,
настърган
10 листа къри
2 глави лук, нарязани
2 ч.л. лют червен пипер
1 ½ ч.л. куркума
300 мл рибен бульон
1 ½ с.л. кокосово мляко
2 с.л. паста от тамаринд
2 домата, нарязани на едро
500 г бяло месо от раци
20 г кафяво месо от раци
сварен ориз, за сервиране
За пастата
115 г пресен настърган кокос
1 с.л. семена кимион
1 с.л. зърна черен пипер

Приготвяне

1 Първо пригответе пастата. Запечете кокоса, кимиона и черния пипер в сух тиган до златисто, след това ги счукайте в хаванче.
2 Загрейте олиото в дълбок тиган, добавете сминдуха и синапа и гответе, докато започнат да пукат. Добавете чесъна, зелената люта чушка, джинджифила, листата къри и лука и сотирайте до златисто, след това добавете лютия пипер, куркумата и кокосовата паста. Гответе 10-15 мин, като внимавате да не загори – сипете малко вода, ако трябва. Прибавете рибения бульон и редуцирайте, докато сместа се сгъсти леко.
3 Добавете кокосовото мляко, пастата от тамаринд и доматите и разбъркайте. Подправете със сол и гответе 10 мин. Прибавете месото от раци и изчакайте, докато се затопли напълно, като разбърквате внимателно. Поднесете с варен ориз.
Прочетете повече за:
фибрижелязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ