Икономист: Бавно поумняване

03 October 2019 14:47
Икономист: Бавно поумняване
Думата „смарт“ в най-голяма степен определя живота на съвременния гражданин. Но за разлика от личния живот в обществената среда всеки се сблъсква с „глупавата“ реалност. Редене на опашки за административни услуги, претъпкан градски транспорт, отровен през зимата въздух, неосветени и прашни улици и тротоари. През последните десетилетия чрез развитието на свързаните устройства (интернет на нещата) все повече градски управи по света използват различни сензори, за да събират данни и да управляват ефективно своите активи и ресурси. Енциклопедични примери за умни градове са Сингапур, Амстердам, Барселона, Стокхолм, Копенхаген.

Благодарение на телекомите през последните години и в някои български градове започнаха да се прилагат технологии, които се приближават с една стъпка до определението „умен град“. Няколко кметства усвояват и европейски средства по подобни проекти. Но без концептуална промяна в начина на управление на общините трудно ще бъде постигнат преходът към умни градове. Приемат се стратегически документи, но липсва най-същественото – не да се работи на парче и чрез пилотни дейности и процеси, а планираното да залегне в бюджета и в конкретните планове на ресорните администрации.

Какви проекти се изпълняват в българските градове и как процесът може да се ускори, четете в новия брой на сп. „Икономист“, което е на пазара от 4 октомври.

В бр. 39 може да намерите още:

ИГРАТА СЪС СЪКРАТЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ИГРА С ОГЪНЯ
Интервю със специалиста по наказателно право доц.д-р Ива Пушкарова от Софийския университет

ЕВРОФИНАНСИРАНЕ, ЗАБРАНЕНО ЗА КОРУПЦИЯ

Брюксел даде зелена светлина гражданска инициатива на 7 българи, обвързваща правосъдието и еврофинансирането, да се превърне в законов механизъм

ВСЕ ПО-СВИТ ПАЗАР НА ТРУДА
Заетите в България са намалели с 38 хил. Души за година. Причините – демографски и емигрантски

БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС Е НАЙ-ПРИТЕСНЕН ОТ ПРОСРОЧИЯТА
След Русия страната е първенец в Източна Европа по събрани вземания от колекторските агенции

ИСТИНСКИЯТ ГОЛЯМ СКОК НА КИТАЙ
За 7 десетилетия страната излезе на второ място в света по БВП, който през 2018 г. бе по-голям от тези на Япония, Германия и Великобритания, взети заедно

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
Новата шефка на МВФ ще трябва да се справя с аржентинската криза, спадащия глобален растеж и опасенията от рецесия в Германия и Италия

КАК ПРОЦЕСЪТ ПО ИМПИЙЧМЪНТ ВЛИЯЕ НА БОРСАТА

Защо инвеститорите не се паникьосаха, след като Доналд Тръмп заплаши, че пазарите ще се сринат, ако бъде отстранен

И още в броя: анализи и коментари, личен капитал, наука и технологии, култура, спорт и пътешествие. Може да намерите новия брой на „Икономист“ в пунктовете на Inmedio и Lafka, в мрежата на „Фантастико“, „Билла“ и „Кауфланд“, във веригите бензиностанции.

Част от темите ще откриете и на сайта www.iconomist.bg, заедно с най-важните информации от деня. Приятно четене! 
Прочетете повече за:
Икономистсписание
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ