Бадемовото мляко – истински лукс през Средновековието

14 October 2019 12:00
Бадемовото мляко – истински лукс през Средновековието
За какво си мислите, когато си представите бадемово мляко? Може би си представяте как вегани си поръчват лате или добавят мляко към зърнена закуска. При всички положения е нещо съвременно, нали така? Грешно! Бадемовото мляко се използва поне от XII век насам и е било основна съставка в средновековната диета.

Подобно на толкова много аспекти на живота в Европа през този период, популярността на бадемовото мляко може да бъде обяснена с религиозните изисквания. Много от хранителните режими на християните са били определяни от църквата, особено в дните за риба. Това са били дните, през които не са имали право да се хранят с месо – или продукти от топлокръвно животно. Много съвременни християни продължават да спазват тези традиции и до ден днешен.

Лесно е да видим как бадемовото мляко се вписва в тази картина. Ако е един от тези дни, когато не е позволено да се пие краве мляко, тогава заместителят от ядките е повече от желан. Освен това лекарите през средновековието са отбелязвали лечебните свойства на бадемите. Те са смятали, че малките ядки са особено полезни за мозъка на малките ученици. Това обяснява защо готварските книги и средновековни текстове от XII век са съдържали рецепти с бадемово мляко. Но не обяснява как то е станало толкова популярно сред богатите.

Колкото повече рецепти се изследват от този период, толкова повече ще откриете начини за приготвяне на бланманже, вид пудинг, който се приготвя с бадемово мляко, яхния с пилешко месо, и много захар. Напълно е възможно бадемовото мляко да е било толкова любимо на богатата част от населението, защото е било скъп и екзотичен продукт. Освен това се оцветява лесно, което го превръща в подходящ избор за всички готвачи, които са добавяли теменужки, цвекло и метличина. Като се има това предвид, бадемовото мляко е било задължителен продукт за кухненски килер от XIV век.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ